Un nou cutremur loveşte Japonia. Cel puţin 15 morţi

16 Apr 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Un nou cutremur loveşte Japonia. Cel puţin 15 morţi

Nu se cunoaşte numărul exact al morţilor. Presa locală relatează despre 18 decese, în timp ce Associated Press vorbeşte despre 10 decese în urma cutremurului de vineri seară.

Geological Survey din SUA (USGS) a anunţat că un cutremur de 7 grade s-a produs sâmbătă la ora 1:25 dimineaţa, în oraşul Kumamoto de pe insula Kyushu, la o adâncime de aproximativ 40 de km.

Vineri seară a avut loc un alt cutremur de 6.5 grade, în aceeaşi zonă, ucigând cel puţin 9 persoane şi rănind peste 800. Cutremurul a fost urmat de peste 130 replici. 

69.000 de persoane au fost evacuate în prefectura Kumamoto, unde cel puţin 170.000  de case au rămas fără electricitate, iar 385.000 fără apă curentă. 

2.000 de soldaţi au fost mobilizaţi pentru misiunile de salvare, după cele două cutremure, fiind de aşteptat ca numărul acestora să crească până sâmbătă seara la 15.000. Nu au fost raportate probleme la centralele nucleare din zonă. 

Din cauza cutremurului de sâmbătă, agenţia meteorolgică japoneză a emis o alertă de tsunami, pe care ulterior a ridicat-o. Cel puţin cinci replici s-au produs în după cutremurul de sâmbătă, iar cea mai puternică a avut 5.8 grade, conform USGS.

Cea mai mare activitate seismică a fost înregistrată de la Prefectura Kumamoto la Prefectura Oita. "În cele locuri în care unda de şoc a fost puternică, există un risc ridicat de prăbuşire a caselor şi alunecări de teren şi de accea le cerem tuturor să fie atenţi la trepidaţii şi la ploaie", a declarat sâmbătă Gen Aoki, directorul agenţiei japoneze meteorolgice şi diviziei de monitorizare a cutremurelor. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră