Cuţitul în apă. Polonia refuză extrădarea lui Roman Polanski

06 Dec 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Cuţitul în apă. Polonia refuză extrădarea lui Roman Polanski

Situaţie abracadabrantă în Polonia:guvernul de la Varşovia a cerut extrădarea lui Roman Polanski în SUA dar Curtea Supremă de Justiţie a respins această cerere. Cine are dreptate?

Povestea e veche,din 1977. Regizor în ascensiune la Hollywood, polonezul Roman Polanski este acuzat de violarea unei minore. Riscă ani grei de închisoare,încearcă o înţelegere cu justiţia americană şi în final fuge din SUA. De atunci autorităţile încearcă să-l extrădeze.

Acum tri ani justiţia elveţiană a respins cererea americanilor. Francezii nici nu vor să audă de aşa ceva-Polanski are şi cetăţenia franceză.

Era să i se întîmple în Polonia natală.

Deşi tribunalul din Cracovia a dat o sentinţă definitivă prin care respingea extrădarea unui cetăţean polonez spre surpriza tuturor guvernul conservator de la Varşovia a iniţiat un recurs extraordinar prin care cerea punerea la dispoziţia justiţiei americane a regizorului polonez.

La 83 de ani,cât are cum, Polanski poate spune că a scăpat de un coşmar. Dar nimeni nu poate garanta acest lucru.

Polanski este unul dintre cei mai mari regizori din cinematografia ultimilor 50 de ani.A devenit cunoscut în 1962 cînd primul său lung metraj, Cuţitul în apă, a fost nominalizat la Oscar-ul pentru cel mai bun film străin.

A urmat o carieră uimitoare cu filme realizate în Franţa, Anglia şi SUA. Iar viaţa i-a rezervat şi momente tragice. În 1969 soţia sa Sharon Tate-actriţă în ascensiune si considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume- a fost ucisă de banda lui Charles Manson în vila lui Polanski din cartierul Bel Air din Los Angeles. A urmat povestea cu minora violată şi tentativele justiţiei americane de a-l readuce în SUA.

Multe filme ale regizorului polonez merită să fie văzute.

De pildă:

Rosemary' Baby-un horror thriller, măcar pentru Mia Farrow,înainte de Woody Allen, Balul vampirilor-ca să o vedeîi pe Sharon Tate chiar alături de Polanski, Chinatown-un thriller noir cu fabulosul Jack Nicholson şi Faye Dunaway, Tess-un film magic cu Nastassia Kinski,film dedicat memoriei lui Sharon Tate,dacă-l vedeţi înţelegeţi şi de ce, Luna amară-ecranizare după Pascal Bruckner ,film atât terifiant cât şi emoţionant, joacă şi Emanuelle Seigner , a doua soţie a lui Polanski, Pianistul-film impresionant şi laureat cu Oscar- evident că regizorul polonez nu s-a dus să-şi ia premiul.

În Pianistul e vorba de un evreu polonez,pianist de excepţie, care reuşeşte să fugă din ghetoul varşovian şi este ajutat de un ofiţer german.

Şi asta ne duce în trecut când ,în timpul războiului, familia lui Polanski a fost închisă în ghetoul din Cracovia-tatăl a supravieţuit, mama a fost dusă şi ucisă într-un lagăr de concentrare iar Roman a reuşit să fugă ramânând ascuns în tot timpul ocupaţiei naziste. Polanski avea 8 ani...

Iar dacă vreţi să-l înţelegeţi pe regizorul polonez trebuie să vedeţi neapărat primul său film: Cuţitul în apă-solar şi întunecat,neliniştit şi bizar, senzaţii ce mai pot fi întâlnite doar la Kieslowski-Decalog,trilogia Trei Culori.

Aşă că: ce impresioneză mai mult la Polanski ? Viaţa sau filmele?

Alte stiri din Externe

Ultima oră