Curtea Europeană de Justiţie a decis soarta Uber

20 Dec 2017
Curtea Europeană de Justiţie a decis soarta Uber Galerie foto (2)

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a clarificat miercuri situaţia Uber. Ea avea de tranşat în privinţa statutului Uber: este sau nu o companie de taximetrie şi, prin urmare, trebuie să  respecte aceleaşi reglementări ca şi cele impuse firmelor de taxi.

Curtea a decis că firma americană Uber ESTE o companie de taximetrie şi trebuie să se supună reglementărilor din fiecare ţară.

Astfel, decizia înaltei curți europene arată că Uber ”trebuie văzut ca un serviciu legat în mod inerent de transport și, drept urmare, trebuie clasificat ca un serviciu din domeniul transporturilor”.

Cu alte cuvinte, înseamnă că Uber a fost recunoscută oficial ca o companie de taxi, și nu ca una de tehnologie, așa cum afirmau ei până acum.

Una dintre urmările acestei decizii este că Uber va intra sub incidența companiilor de transport, iar reglementările de funcționare vor fi stabilite de fiecare țară în parte, scrie Sky News.

În schimb, reglementările privitoare la platformele digitale sunt stabilite la nivel european.

În România, compania Uber este prezentă de trei ani şi are peste 450.000 de utilizatori - din care 350.000 în Bucureşti.

Romania este a doua piaţă ca mărime în regiunea central şi est europeană, după Polonia, şi a cincea din Uniunea Europeană, potrivit Radio România Actualităţi.

Uber, care în ultima perioadă a intrat în conflict cu autorităţile din mai multe state europene, a susţinut în faţa CJUE că se consideră, înainte de toate, drept un serviciu digital care joacă un rol de intermediar între particulari şi şoferi.

Cu toate acestea, argumentaţia Uber nu a convins avocatul general al CJUE, Maciej Szpunar. Acesta din urmă a estimat în luna mai că “platforma electronică Uber, chiar dacă este un concept inovator, ţine, în principal, de domeniul transportului şi în consecinţă trebuie să deţină licenţele şi acordurile cerute de dreptul naţional”.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat, marţi, un proiect de hotărâre care vizează modificarea regulamentului de taximetrie. Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, a declarat că susţine proiectul primarului general.

“Uber poate să rămână în România, nu avem niciun fel de problemă, dar să se autorizeze conform legilor în vigoare. Nu e nimeni mai presus de lege”, a spus Ştefănescu, potrivit Ştirilor PRO TV.

Iată și reacția celor de la UBER, după această decizie a CEJ:

„În majoritatea țărilor UE în care operăm sub legea transportului sau suntem în curs de reglementare, această hotărâre nu afectează mersul lucrurilor. Totuși, în continuare, milioane de europeni sunt împiedicați să folosească aplicații similare cu ale noastre.

Așa cum a declarat noul nostru CEO, Dara, este necesar ca serviciile de tip Uber să fie reglementate, astfel vom continua dialogul cu autoritățile din Europa. Aceasta este abordarea noastră pentru a ne asigura că oricine poate comanda o cursă sigură la apăsarea unui buton”, a declarat purtătorul de cuvânt UBER.

Pentru Uber, indiferent care va fi decizia de miercuri a CJUE, aceasta “nu va schimba faptul că în majoritatea ţărilor din UE în care operăm deja, respectăm reglementările în vigoare în domeniul transporturilor”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră