Curtea Constituţională a Republicii Moldova modifică procedura de alegere a președintelui: Șeful statului, ales de popor

04 Mar 2016 | scris de Veronica Micu
Curtea Constituţională a Republicii Moldova modifică procedura de alegere a președintelui: Șeful statului, ales de popor

Judecătorii Curții au decis astfel să modifice articolul 78 din Constituție, care la primul alineat va prevedea că „președintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, secret și liber exprimat”.

Totodată, scrie independent.md, următorul președinte trebuie să aibă minimum 40 de ani și să întrunească cel puțin 50% plus unu din voturi.

De asemenea, s-a modificat articolul 89, alineat 1, care prevedere suspendarea președintelui din funcție. Astfel, președintele poate fi suspendat prin votul a 2/3 din parlamentari, iar în decurs de 30 de zile poate fi organizat un referendum de demitere a șefului statului.

Curtea și-a motivat decizia prin faptul că actuala procedură de alegere a președintelui este o „sursă de criză constituțională”, întrucât poate servi ca bază de dizolvare în mod repetat a Parlamentului.

Instanţa constituţională a ajuns la această concluzie după examinarea unei sesizări depuse de parlamentari din cadrul Partidului Liberal-Democrat (PLDM), care au contestat modificările aduse Constituţiei în anul 2000.

Alte stiri din Externe

Ultima oră