Criză politică în Italia. Giuseppe Conte a renunțat la formarea guvernului

28 Mai 2018
Criză politică în Italia. Giuseppe Conte a renunțat la formarea guvernului

Premierul desemnat Giuseppe Conte a renunțat la formarea guvernului în Italia, după ce președintele Sergio Mattarella a respins propunerea partidelor populiste de a numi un candidat eurosceptic în funcția de ministru al Economiei.

Luigi Di Maio şi Matteo Salvini, liderii mişcărilor antisistem şi, respectiv, de extremă dreaptă din Italia, şi-au exprimat furia, duminică seară, după ce Giuseppe Conte, premierul propus de ei, a renunţat la formarea guvernului.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a refuzat să numească un ministru al Economiei şi fFnanţelor ostil monedei euro.

"Am lucrat săptămâni pentru a face să se nască un guvern care să apere interesele cetăţenilor italieni. Dar cineva (la presiunea cui?) ne-a spus NU", a reacţionat Matteo Salvini, şeful Ligii (extremă dreaptă), pe reţelele sociale.

"Nu vom mai fi niciodată slugile nimănui. Italia nu este o colonie, nu suntem sclavii germanilor sau francezilor, ai spread-ului (diferenţa dintre dobânda împrumuturilor la zece ani pentru Germania şi Italia) sau ai finanţelor", a insistat el.

"Italienii mai întâi. Nu renunţ la nimic", a adăugat el pe Facebook.

Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 stele (M5S, antisistem), a fost şi mai furios şi amar, într-o înregistrare video difuzată pe Facebook.

"Există o mare problemă în Italia: democraţia", a afirmat el, apreciind ca de "neînţeles" veto-ul preşedintelui Sergio Mattarella în legătură cu Paolo Savona, un veteran al finanţelor şi fost ministru, care consideră însă că moneda euro este o "închisoare germană".

"Eram pregătiţi să guvernăm şi ni s-a spus nu, deoarece problema este că agenţiile de rating din întreaga Europă erau îngrijorate din cauza unui om care urma să devină ministru al economiei", a explicat el.

"Atunci, să spunem clar că este inutil să mergem la vot, pentru că guvernele sunt făcute de agenţiile de rating, lobby-ul financiar şi bancar. Mereu aceiaşi", a mai spus Luigi Di Maio.

Președintele italian se întâlnește luni cu un fost responsabil FMI, Carlo Cottarelli, care ar putea conduce un guvern tehnocrat până la organizarea de noi alegeri, la începutul anului viitor.

Preşedintele a afirmat într-un mesaj transmis la televiziune că a respins candidatul, economistul eurosceptic Paolo Savona, în vârstă de 81 de ani, pentru că acesta a avertizat că va scoate Italia din zona euro.

”Incertitudinea legată de poziţia noastră a îngrijorat investitorii şi deponenţii din Italia şi din străinătate”, a spus Mattarella, adăugând că apartenenţa la euro este o opţiune fundamentală.

”Dacă dorim să discutăm asta atunci trebuie să o facem într-o manieră serioasă”, a arătat preşedintele.

Cotaţiile de pe pieţele financiare au scăzut săptămâna trecută, pe fondul temerilor că guvernul de coaliţie aflat în discuţii ar majora masiv cheltuielile şi ar agrava datoria publică a Italiei, care este deja uriaşă, fiind echivalentă cu de peste 1,3 ori PIB-ul ţării.

UPDATE

Alegeri anticipate vor avea loc în Italia cel târziu "la începutul lui 2019", a declarat Carlo Cottarelli, desemnat de preşedintele italian, Sergio Mattarella, să formeze un guvern de tranziţie.

”Mă voi prezenta în faţa Parlamentului cu un program care, dacă voi obţine votul de încredere, va include şi votul pentru bugetul lui 2019. Apoi, Parlamentul va fi dizolvat, prin alegeri ce vor avea lor la începutul lui 2019", însă, fără un vot de încredere, alegeri vor fi organizate "după lună august", a declarat Cottarelli pentru presă, în urma întrevederii sale cu Mattarella, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră