Criză de pastile de iod, în nordul Rusiei, după explozia unei rachete nucleare

11 Aug 2019 | scris de A.V.
Criză de pastile de iod, în nordul Rusiei, după explozia unei rachete nucleare

Farmaciile din nordul extrem al Rusiei rămân fără pastile de iod. Cererea a crescut foarte mult, după ce a avut loc o explozie la o bază de testare a rachetelor din regiunea Arhanghelsk, informează Digi24.

În cel mai apropiat oraș, aflat la 47 de kilometri depărtare, trăiesc 200.000 oameni. Acolo nivelul radiațiilor a depășit limita admisă timp de 40 de minute, după care a revenit la normal. Autoritățile au transmis că sănătatea oamenilor nu a fost și nu este în pericol. Totuși, cinci oameni au murit în urma exploziei și alți trei au fost răniți, cu arsuri grave. Presa a scris că victimele au fost recuperate de personal medical dotat cu echipamente de protecție chimică şi nucleară.

Misterul care a învăluit iniţial testul militar ratat i-a făcut pe oameni să se teamă că autorităţile ascund un accident nuclear precum cel din 1986, de la Cernobîl. De atunci farmaciile din Rusia nu s-au mai confruntat cu o cerere atât de mare de iod.

Compania nucleară de stat Rosatom a precizat ulterior că lucra la un motor cu izotopi când a avut loc accidentul. La acea bază sunt testate rachetele folosite de forţele navale ruse, inclusiv rachete balistice intercontinentale.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră