Crima care a zguduit Slovacia. Premierul Robert Fico se oferă să demisioneze

15 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Crima care a zguduit Slovacia. Premierul Robert Fico se oferă să demisioneze

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a anunţat miercuri că este gata să demisioneze, informează AFP, preluată de agerpres.ro.

Şeful Executivului slovac a făcut anunţul în prezenţa liderilor partidelor componente ale coaliţiei guvernamentale, Most-Hid (centru dreapta) şi Partidul Naţional Slovac (SNS, dreapta naţionalistă), Bela Bugar şi Andrej Danko, după o întâlnire cu preşedintele ţării.

Potrivit lui Robert Fico, 53 de ani, ţara riscă însă să cadă pradă haosului "dacă oamenii opoziţiei actuale preiau puterea". El doreşte să evite alegerile anticipate.

Jan Kuciak, împuşcat mortal împreună cu logodnica sa, la finalul lunii februarie, investiga corupţia şi presupusele legături între responsabili politici slovaci şi oameni de afaceri italieni suspectaţi de a fi în legătură cu mafia calabreză, 'Ndrangheta.

Asasinarea celor doi tineri a provocat o criză politică în Slovacia, ţară în care zeci de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a demonstra împotriva corupţiei şi a cere plecarea din funcţie a lui Robert Fico.

Conform unui sondaj recent realizat de institutul Focus, citat de AFP, 62% dintre slovaci se pronunţă în favoarea demisiei actualului premier, faţă de 13% care consideră că ar trebui să rămână la conducerea Guvernului.

Potrivit cotidianului Sme, vicepremierul Peter Pellegrini, 42 de ani, ar putea fi candidatul partidului Smer-SD al lui Fico la succesiunea în fruntea Executivului de la Bratislava. 

Poliţia slovacă a reţinut un om de afaceri italian care era menţionat în ultimul articol al jurnalistului asasinat Jan Kuciak, fiind plasat în arest în legătură cu acuzaţii referitoare la droguri, a anunţat marţi Biroul Procurorului general, citat de Reuters.

Autorităţile slovace au precizat că reţinerea lui face parte din cadrul unei acţiuni internaţionale care a dus la arestarea a 17 persoane.

Într-un comunicat, Biroul Procurorului afirmă că l-a reţinut pe Antonino V. în baza unui mandat european de arestare emis de un tribunal din Veneţia (Italia), care cere extrădarea lui pentru a fi judecat pentru o infracţiune legată de droguri.

O purtătoare de cuvânt a Biroului Procurorului general a confirmat că persoana arestată este Antonino Vadala, care era menţionat în ultimul articol al jurnalistului Jan Kuciak, asasinat împreună cu logodnica sa la sfârşitul lui februarie.

Procurorul şef din Veneţia, Bruno Cherchi, a informat într-un comunicat că Vadala este anchetat pentru apartenenţă la o grupare ce se ocupa cu ''traficul internaţional de droguri şi spălare de bani'' şi care folosea aparent canale legale de import de droguri din America de Sud.

Ministrul de interne slovac, Robert Kalinak, şi-a anunţat luni demisia, cerută de opoziţie, de un partid din coaliţia de guvernare şi de manifestanţi, în contextul asasinării jurnalistului Jan Kuciak în februarie.

Preşedintele slovac Andrej Kiska a lansat, duminică, un apel la o remaniere profundă a guvernului sau la alegeri anticipate, ca urmare a asasinării jurnalistului Jan Kuciak.

OCCRP publică investigația lui Jan Kuciak. Printre altele, o poveste despre o fostă candidată Miss Universe și fostă model topless care a devenit, inexplicabil, asistentă a premierului slovac, Robert Fico.

Jan Kuciak a descoperit că în spatele femeii se contura una dintre cele mai violente grupări de crimă organizată din lume, ‘Ndrangheta.

ATICOLUL POATE FI CITIT AICI.

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră