Creşte numărul românilor stabiliţi în Marea Britanie

11 Oct 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Creşte numărul românilor stabiliţi în Marea Britanie

Datele oficiale arată că numărul românilor şi bulgarilor care migrează în Marea Britanie a crescut puternic în ultimii 3 ani. Numărul celor care în prezent trăiesc în Regatul Unit a ajuns la 413 000 de persoane, relatează standard.co.uk.

Conform Oficiului pentru Statistică Națională, românii reprezintă patru cincimi din totalul de 413.000. Statisticienii adaugă că majoritatea vine pentru a munci în Marea Britanie, un sfert dintre ei fiind angajați fie în construcții și distribuție, fie în hoteluri și restaurante.

Cele două ţări oferă, de asemenea, 11% din întreaga forță de muncă a resortisanților UE din Marea Britanie. Educația, sănătatea și administrația publică se numără printre alte ocupații semnificative ale românilor,  un număr mai mic din ambele țări fiind implicat în sectorul bancar și financiar.

Cifrele, care sunt pentru anul 2016, arată, de asemenea, că 11.500 de români și bulgari erau șomeri și alţi 32.100, inactivi, fie pentru îngrijirea copiilor, fie că erau pensionari. Alți 12.600 se aflau la studii.

Alte statistici arată că cel mai mare număr de migranți din cele două țări fac parte din grupul de vârstă 30-49, urmat de cei cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Există, de asemenea, 61000 de copii sau pensionari.

Pentru comparaţie, doar 6.200 de britanici trăiesc în România și Bulgaria.

Rich Pereira, de la Oficiul pentru Statistică Națională, a declarat că Marea Britanie "se dovedește o piață a forței de muncă atractivă pentru cetățenii români și bulgari de la aderarea acestor țări la UE".

El a adăugat că "aceasta reprezintă o zonă evidentă de îngrijorare atât pentru cetățenii care s-au mutat în Regatul Unit, cât și pentru locurile lor de muncă  deoarece Marea Britanie continuă negocierile de ieșire din UE".

Alte stiri din Externe

Ultima oră