Coreea de Nord are propriul fus orar. De ce a schimbat ora Kim Jong Un

07 Aug 2015
Coreea de Nord are propriul fus orar. De ce a schimbat ora Kim Jong Un
Coreea de Nord a făcut un nou pas spre izolare, creând propriul fus orar. Parlamentul nord-coreean și-a dat acordul pentru ca Phenianul să revină la ora de dinaintea colonizării japoneze (1910-1945), scrie lesechos.fr.

Pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a eliberării peninsulei coreene, regimul lui Kim Jong-Un a decis să dea ceasurile înapoi cu 30 minute, începând din 15august, oficializând astfel ”ora Phenianului”.

”Cruzii imperialiști japonezi au comis atâtea crime impardonabile, mergând până la a priva Coreea de ora sa standard, fără nicio milă”, a relatat agenția oficială KCNA.

Aceste 30 de minute nu sunt chiar o bagatelă, căci și Coreea de Sud a încercat să se debaraseze de ele în 1954, tot pentru a marca delimitarea de Japonia. Dar, venit la putere în 1961, după o lovitură de stat militară, Park Chung-Hee a explicat că principalii aliați ai Statelor Unite din regiune, Seulul și Tokyo, ar trebui să fie pe aceeași lungime de undă.

Ministerul sud-coreean al Unificării, care este însărcinat cu afacerile intercoreene, a apreciat că această schimbare ar putea complica situația, în special în zona industrială intercoreeană Kaesong, situată în teritoriul nord-coreean. ”Pe termen lung, ar putea avea consecințe asupra eforturilor de a unifica normele și a reduce diferențele dintre cele două țări”, a adăugat un purtător de cuvânt, citat de lesechos.fr.

Zona Kaesong, creată în 2004, marchează singura cooperare economică și industrială între țări. Mai există cazuri de muncitori nord-coreeni care lucrează pentru mici firme sud-coreene.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră