Copii cu dizabilități din Germania torturați mai mulți ani în Europa de Est

25 Oct 2015
Copii cu dizabilități din Germania torturați mai mulți ani în Europa de Est
Recent, o știre despre copii cu dizabilități din Germania, care, timp de mai mulți ani, au fost ținuți în captivitate și supuși experimentelor medicale, a bulversat opinia publică. Ancheta a arătat că sub umbrela unui program de reabilitare, acești copii s-au aflat la început în Crimeea, Ucraina, apoi, din cauza conflictului, ei au ajuns în Republica Moldova, scrie dw.de.

Orașul Ialoveni nu a fost unicul loc unde au fost ținuți în captivitate cei 14 minori din Germania. Polițiștii au găsit și alte locuințe în Chișinău, Anenii-Noi și Criuleni, unde copiii locuiau în condiții insalubre. Iurie Podarilov, șef adjunct al Direcției pentru Combatarea Traficului de Ființe Umane din Moldova, susține că operațiunea a durat aproape un an, iar minorii aveau vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani.

„Activitatea ilegală era condusă de un cetățean al Ucrainei în vîrstă de 32 de ani, cetățeni ai Germaniei și Republicii Moldova, toți suspectați de trafic de copii. În urma investigațiilor s-a stabilit că suspecții, folosindu-se de starea de sănătate a copiilor, sub pretextul desfășurării unui proiect privind reabilitarea şi reîncadrarea în societate a minorilor, cetăţenii Germaniei, au recrutat şi i-au adus pe teritoriul Republicii Moldova, nefiind înregistraţi în modul stabilit de lege. Aici, erau folosiți la testarea unor medicamente şi a metodelor de tratament, iar capul grupării le administra copiilor mai multe medicamente cu efect asupra stării psiho-emoţionale, fără prescripţia medicului. Concomitent, suspecții le aplicau violenţă fizică, supunîndu-i exploatării prin muncă forţată la lucrări agricole”, a declarat Podarilov în cadrul unei conferințe de presă.

De mai mulți ani, această grupare activa fără niciun impediment în Europa de Est, sub paravanul unei organizații neguvernamentale.

La început ei aveau sediul în Crimeea, Ucraina, iar după declanșarea conflictului, s-au stabilit în Republica Moldova. Cei 14 copii provin din familii social vulnerabile din Germania, iar în Moldova ar fi ajuns cu ajutorul unor procuri semnate de părinți.

Motivul invocat de prezumtivii criminali este că tinerii urmau să participe la un program de reeducare și reintegrare socială.

Potrivit oamenilor legii de la Chișinău, gruparea ar fi obținut și bani din această activitate. „Susținerea financiară a acestui proiect a fost din partea statului german, din bani publici. Deja este constatat că suma câștigată se ridică la 300.000 de euro pentru ultimul an”, susține Iurie Podarilov. Totodadă, în urma perchezițiilor, poliția a ridicat medicamentele experimentate.

După ce au fost găsiți, minorii au fost plasați timp de câteva zile la Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor ale Traficului de Ființe Umane din Chișinău. 

Potrivit legislației Republicii Moldova gruparea riscă de la 15 la 20 ani de pușcărie sau detenţia pe viaţă, deoarece sunt învinuiți de crime deosebit de grave. Vadim Vieru, avocatul Asociației „Promo-LEX”, care se ocupă de drepturile omului, este sigur că aceștia vor fi pedepsiți, deoarece Republica Moldova este parte la Convenției Europene privind lupta împotriva traficului de ființe umane.

Alte stiri din Externe

Ultima oră