"Contabilul de la Auschwitz", condamnat la patru ani de închisoare. Aviz lui Alexandru Vişinescu!

15 Iul 2015
Oskar Gröning, în vârstă de 94 de ani, fost contabil în lagărul morții de la Auschwitz, a fost condamnat miercuri în Germania la patru ani de închisoare pentru complicitate la uciderea a 300.000 de evrei, în ceea ce ar putea fi unul dintre ultimele mari procese asupra Holocaustului, scrie news.sky.com.

Sentința tribunalului din Lüneburg (nord), în fața căruia a compărut Oskar Gröning începând cu 21 aprilie, este ceva mai aspră decât cei trei ani și jumătate de închisoare ceruți la 7 mai de Parchet.

În timpul procesului, Gröning a cerut iertare pentru implicarea sa în actele naziste. El şi-a recunoscut „vina morală”.

Oskar Gröning nu a ucis nicio persoană în timpul activității sale în lagărul morții de pe teritoriul Poloniei ocupate de naziști, dar procurorii au susținut că prin trierea biletelor de bancă din trenurile care aduceau evrei în lagăr, el a sprijinit regimul nazist responsabil de crime de război.

În cele patru luni ale procesului, la care au fost audiţi supravieţuitori ai Holocaustului, printre care şi o evreică originară din România, despre care a relatat mariustuca.ro, Gröning a recunoscut că ştia despre crimele care erau comise de nazişti în lagărul de exterminare. „Pentru mine nu este nicio îndoială că aş avea o vină morală.... Cer însă iertare”, a declarat acesta.

El avea 21 de ani şi era un nazist entuziast, când a fost acceptat la Auschwitz, în 1942. A fost însărcinat cu colectarea bunurilor deportaţilor, la sosirea acestora în lagărul de exterminare.

Gröning a fost condamnat pentru o perioadă cuprinsă între mai şi iulie 1944, când 137 de trenuri care transportau 425.000 de evrei au sosit la Auschwitz din Ungaria.

Cel puţin 300.000 au fost trimişi în camerele de gazare, potrivit documentelor instanţei.

Sentinţa este o dovadă că faptele abominabile nu trebuie şi nici nu se prescriu, iar vârsta persoanei acuzate nu contează, atunci când trebuie să se dea o lecţie la scara istoriei. Lucru pe care ar trebui să-l conştientizeze şi Alexandru Vişinescu, unul dintre puţinii torţionari comunişti ai României care a ajuns, târziu, la cei peste 80 de ani ai săi, în mâinile justiţiei. Niciodată nu este prea târziu însă pentru a judeca atrocităţile.


Citiţi şi MĂRTURIA TERIFIANTĂ a unei femei originare din România în procesul ”contabilului de la Auschwitz”

Alte stiri din Externe

Ultima oră