Congresul SUA investighează acuzațiile de antisemitism la marile universități din SUA

08 Dec 2023
Congresul SUA investighează acuzațiile de antisemitism la marile universități din SUA

Congresul american a anunțat joi că va deschide o investigație privind gestionarea de către trei universități prestigioase a ceea ce el descrie drept „antisemitism endemic” în campusurile lor, scrie Le Monde

Președinții universităților din Harvard, Pennsylvania și Institutului de Tehnologie din Massachusetts au fost criticați la o audiere de marți la Capitol Hill dedicată acestei probleme. Donatorii le-au ordonat să condamne în mod clar demonstrațiile studenților pro-palestinieni. Dar unele dintre răspunsurile lor au stârnit proteste, în special atunci când cei trei președinți nu au răspuns concret la întrebarea dacă „a cere genocidul evreilor încalcă codul de conduită” al universităților lor.

Joi, comisia responsabilă cu problemele educației din Camera Reprezentanților a considerat că răspunsurile președinților universităților sunt „inacceptabile” .

„Membrii comisiei sunt profund îngrijorați de guvernarea lor și de incapacitatea lor de a lua măsuri pentru a oferi studenților evrei mediul educațional sigur la care au dreptul ”, a decis grupul, în mâinile republicanilor. Prin urmare, a fost deschisă o investigație pentru a identifica „eșecurile individuale și instituționale” ale acestor instituții academice de elită.

Câțiva dintre liderii intervievați au publicat de atunci comunicate de presă sau videoclipuri, forțați să-și clarifice comentariile. „Unii au confundat dreptul la liberă exprimare cu ideea că Harvard acceptă apelurile la violență împotriva studenților evrei. Vreau să fiu clar: apelurile la violență sau genocid împotriva comunității evreiești sau a oricărui alt grup etnic sau religios sunt abjecte”, a spus președintele Harvard. Aceste apeluri „nu au locul la Harvard și cei care amenință studenții noștri evrei vor fi trași la răspundere”, a spus ea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră