Vești bune! Ce modificări va suferi concendiul parental

13 Mai 2016 | scris de Istvan Deak
Vești bune! Ce modificări va suferi concendiul parental

Deseori femeile trebuie să-și sacrifice perspectivele profesionale pentru a sta cu copiii lor. Există norme UE legate de concediul parental, dar rezultatele au fost amestecate. Europarlamerntarul belgian Maria Arena propune măsuri mai eficiente.

Deputata evidențiază în noul ei raport că trebuie să existe un concediu plătit corespunzător pentru ca acesta să fie eficient. În UE, angajații au dreptul la concediu pentru creșterea copilului atunci când acesta se naște sau când este adoptat. În Europa, concediile sunt prevăzute în legislația națională și sunt diferite în fiecare stat membru, inclusiv în cazul acoperirii financiare.

„Problema legată de plata concediului este cheia care poate garanta implicarea bărbaților în creșterea copiilor. Concediul parental trebuie să fie plătit pentru a putea asigura un echilibru între viața de familie și cea profesională atât în cazul femeilor cât și în cazul bărbaților. De asemenea, trebuie să punem capăt discriminării la locul de muncă în cazul femeilor”, susține Arena

Deputata a afirmat că unele state membre „nu privesc plata concediului ca pe o investiție, ci ca pe un cost. Ne dorim să convingem statele membre că asigurarea acestui concediu poate duce la o forță de muncă mai mare, mai calificată și poate fi în același timp un avantaj pentru companii.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră