Comisia de Comerț a Parlamentului European a votat în favoarea extinderii scutirii de taxe pentru Ucraina până în 2025

07 Mar 2024
Comisia de Comerț a Parlamentului European a votat în favoarea extinderii scutirii de taxe pentru Ucraina până în 2025

Comisia pentru Comerț Internațional a Parlamentului European a aprobat joi, cu 26 de voturi pentru, 10 împotrivă și 1 abținere, propunerea Comisiei Europene de a prelungi până în iunie 2025 suspendarea taxelor vamale și a cotelor care se aplică produselor agricole ucrainene, în cadrul pieței interne a Uniunii Europene, scrie Le Monde.

Aceasta, după ce au fost respinse amendamentele care urmăreau să limiteze această măsură de solidaritate adoptată ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei. Acum revine adunării plenare să confirme votul comisiei, ceea ce ar trebui să fie o formalitate, înainte de aprobarea definitivă a măsurii de către guvernele celor douăzeci și șapte.

Ca răspuns la demonstrațiile fermierilor europeni a căror activitate este afectată de această scutire, a fost pus însă în aplicare un sistem de „frânare de urgență” , care permite restabilirea taxelor vamale la păsări de curte, ouă și zahăr dacă nivelul importurilor depășește mediile pentru 2022 și 2023. Măsura urmărește în special să calmeze furia fermierilor și șoferilor de camioane polonezi care blochează de luni de zile punctele de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a denunța concurența neloială.

Kiev a declarat în mai multe rânduri că aproape că a încetat să-și exporte producția de cereale prin Polonia datorită securizării unui coridor în Marea Neagră care absoarbe acum aproximativ 95% din exporturile sale, dupa ce încercarea de blocare maritimă rusească a eșut.

Alte stiri din Externe

Ultima oră