Cinci concluzii ale unui cetățean indian, după un an în Germania: Neprietenoși? Nici vorbă!

28 Feb 2018 | scris de Istvan Deak
Cinci concluzii ale unui cetățean indian, după un an în Germania: Neprietenoși? Nici vorbă!

Nemții sunt conștienți că există prejudecăți în ceea ce îi privește, dar ar face orice să dovedească faptul că totul e o chestiune de perspectivă. Germanii sunt considerați foarte disciplinați, dar crispați și neprietenoși.

Când cineva susține că, din contră, sunt o nație prietenoasă, părerea sa ajunge în atenția presei, așa cum s-a întâmplat cu cetățeanul indian Karthik Venkatesh, care a trăit și lucrat mai mult de un an în Germania. Iată concluziile sale, care au acaparat atenția jurnaliștilor de la ediția în limba germană a Huffington Post.

1.Nemții nu se irosesc în discuții inutile

În tările vorbitoare de limbă engleză, “smalltalk”- micile discuții de complezență reprezintă o componenta esențială a vieții sociale. În Germania nu este cazul. Mentalitatea nemţilor se bazează pe neirosirea timpului lor prețios. Ei se limitează mereu la un simplu “Hallo” sau “bună ziua”. Niciodată un neamt nu îl va întreba pe un străin “cum îți merge?”, așa cum ar face-o un american.

2. O consecință a punctului 1 este că nemții sunt direcți

Ei trec direct la lucrurile serioase și așteaptă eficiență maximă. Este o chestiune culturală. Mulți o consideră o impolitețe, dar nu este, fiindcă ei sunt mereu primii care să îți întindă o mână de ajutor.

3. Nu te aștepta să te întrebe ceva

Practic, tot o consecință a punctelor 1 și 2 este că nu ar trebui să te aștepți ca neamțul să te intrebe dacă ai nevoie de ceva. O fac foarte rar. Ei o consideră o intruziune în spațiul privat. Fiind oameni direcți, ei se așteaptă de la ceilalți să fie la fel de direcți. Așa că, dacă ai nevoie de ceva, trebuie să le-o ceri.

4. Engleza nu este limba lor maternă

Limba este un alt obstacol care poate crea disensiuni și neplăceri. În germană este absolut normal să folosești imperativul. În engleză este de evitat fiindcă sună ca și cum ai comanda pe cineva pe un ton deloc prietenos. Mulți germani, pur și simplu, nu se simt confortabili să vorbească în limba engleză. Chiar dacă unii o percep tot ca pe o formă de impolitețe, eu cred că mai degrabă sunt timizi, consideră bărbatul din India.

5 Prejudecățile duc la concluzii greșite

”Dacă ești străin în Germania și te iei după prejudecăți ai putea crede că nemții sunt rasiști, dar chiar nu este cazul de așa ceva. Încă din școală, li se explică faptul că discriminarea rasială este cel mai non-german lucru posibil. Ei au învățat mult din istoria lor”, este concluzia cetățeanului Indian.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră