Chișinăul rămâne fără primarul ales. Alegerile, invalidate definitiv

26 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Chișinăul rămâne fără primarul ales. Alegerile, invalidate definitiv

Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova a menținut decizia de invalidare a alegerilor pentru Primăria Chișinău, astfel că Andrei Năstase, candidatul proeuropean care câștigase alegerile, rămâne fără mandat. 

Ambasada SUA din Republica Moldova a reacționat dur la decizia Curții Supreme de Justiție, menționând că aceasta „a consolidat percepţia publicului asupra interferenţelor politice în justiţia Republicii Moldova”.

Alegerile libere, corecte şi transparente sunt fundaţiile oricărei democraţii şi trebuie să respecte normele internaţionale. Orice presupuse nereguli ar trebui abordate într-un mod care respectă statul de drept şi principiile democratice ale Guvernului, inclusiv voinţa poporului, aşa cum a fost exprimată prin alegeri. Independenţa justiției este un principiu democratic cheie, iar decizia de astăzi a consolidat percepţia publicului asupra interferenţelor politice în justiţia Republicii Moldova”, se arată în reacția Ambasadei SUA, citată de euractiv.ro.

Şi ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, a reacţionat la evenimentele de la Chişinău: „Sunt extrem de dezamăgit de decizia CSJ de a nu admite apelul contra invalidarii alegerilor pentru Primăria orașului Chișinău. Voința oamenilor, exprimată în alegeri libere și corecte, valorile democratice, principiile statului de drept pentru respectarea cărora Republica Moldova s-a angajat în relațiile cu UE, nu au fost respectate”.

Sistemul judiciar din Moldova a picat astăzi un test important. Voința democratică a alegătorilor din Chișinău, așa cum a fost exprimată în scrutinul din 3 iunie, a fost ștearsă. Încrederea moldovenilor în integritatea și independența instituțiilor publice este erodată în continuare”, a spus şi  ambasadorul Canadei în Republica Moldova, Kevin Hamilton.

Aceasta a fost ultima instanţă de apel, iar opoziţia ameninţă cu proteste masive, informează Radio Chişinău, citat de agerpres.ro.

Curtea Supremă de Justiţie a declarat inadmisibile recursurile depuse şi a lăsat în vigoare hotărârile primelor instanţe prin care au fost invalidate alegerile. Decizia este irevocabilă.

Pe parcursul examinării dosarului, mai mulţi manifestanţi au protestat în faţa instanţei, cerând validarea mandatului de primar şi acuzând guvernarea că ar fi exercitat presiuni asupra justiţiei. Guvernarea a negat orice implicare.

Justiţia de la Chişinău a invalidat alegerile motivând că Andrei Năstase, dar şi contracandidatul său din turul doi, socialistul de stânga Ion Ceban ar fi făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor pe reţele de socializare. Aceste apeluri au fost calificate drept agitaţie electorală.

Nu este clar ce se va întâmpla în continuare cu alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului. Potrivit Codului electoral al Republicii Moldova, în caz de anulare, în decurs de două săptămâni este organizată votarea repetată, cu excluderea candidatului sau candidaţilor care au încălcat legea.

Pe de altă parte, membrul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a invocat un articol care prevede că nu sunt organizate alegeri dacă funcţie rămâne vacantă cu mai puţin de un an înainte de alegerile la termen, care ar urma să se desfăşoare în iunie 2019.

Igor Dodon dă vina pe unionişti, Bruxelles, SUA şi România

 Decizia Curţii Supreme de Justiţie din 25 iunie privind invalidarea alegerilor pentru primăria Chişinăului creează un precedent periculos şi va avea consecinţe foarte serioase pe termen lung, inclusiv în perspectiva alegerilor parlamentare, susţine preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, informează marţi IPN.md.

"Tot ce se întâmplă acum este rezultatul guvernării euro-unioniştilor pe parcursul a nouă ani. Bruxellesul, SUA, Bucureştiul au investit politic şi financiar în aceste guverne, deseori închizând ochii la toate fărădelegile din aceşti ani, fiindcă prioritară a fost geopolitica, nu calitatea guvernărilor şi soarta cetăţenilor', notează Igor Dodon într-un mesaj postat pe Facebook.

Potrivit lui Dodon, "unioniştii de azi, cei de la putere şi cei din opoziţie, sunt creaturile politice ale guvernărilor 'proeuropene' din aceşti ani. Ei toţi împreună, cei din majoritatea parlamentară şi liderii protestelor din stradă, au creat sau au salutat crearea AIE1, AIE2, AIE3 (Alianţele pentru Integrare Europeană), de fiecare dată alegând 'răul mai mic'. Acum culeg roadele', a subliniat Igor Dodon.

Preşedintele Republicii Moldova anunţă în postarea sa că "forţele sănătoase de stânga" se pregătesc foarte serios de alegerile parlamentare. În opinia sa, sunt posibile două scenarii postelectorale. "Primul scenariu, cel mai probabil, este preluarea majorităţii mandatelor de către socialişti, care de unii singuri vor crea guvernul. Deocamdată, toate evenimentele, inclusiv discreditarea euro-unioniştilor, duc spre acest scenariu, pozitiv pentru Republica Moldova. Al doilea scenariu ca probabilitate este declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, imediat după alegerile parlamentare ordinare. Chiar dacă Occidentul va face presiuni, ca de fiecare dată, pentru o noua coaliţie proeuropeană, cetăţenii nu le vor permite liderilor PAS şi PPDA să facă alianţă cu PDM şi Vlad Plahotniuc', notează Igor Dodon.

Potrivit lui Igor Dodon, alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile, poate chiar în aceeaşi perioadă cu cele locale din 2019. Şeful statului moldovean îşi exprimă convingerea că în cazul alegerilor parlamentare anticipate Partidul Socialiştilor va câştiga majoritatea în parlament.

Alte stiri din Externe

Ultima oră