Chipul sacrificiului. Primul detectiv ajuns la World Trade Center, la 11 septembrie 2001, a murit de cancer

10 Ian 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Chipul sacrificiului. Primul detectiv ajuns la World Trade Center, la 11 septembrie 2001, a murit de cancer Galerie foto (2)

Luis Alvarez, primul detectiv din cadrul Departamentului de Poliție de la New York care a ajuns la fața locului în urma evenimentelor de la 11 septembrie 2001, a murit la vârsta de 53 de ani. Suferea de cancer, iar suferința îi era vizibilă pe chip și corp, care au fost transformate de boală.

Alvarez este chipul sacrificiului. Chipul lui nu a fost acesta pe care îl vedem acum în presa internațională, ci acesta, așa cum l-au surprins cei de la Associated Press, și publicat de The Guardian:

Imaginea care dă fiori pe șira spinării este a unui om care s-a ales cu cancer din cauza expunerii sale la substanțe toxice în cele trei luni petrecute căutând supraviețuitori printre dărâmăturile de la World Trade Center.

Luis Alvarez a vorbit în fața Congresului Statelor Unite la începutul lunii iunie, unde a cerut extinderea compesației pentru cei care au suferit traume sau s-au imbolnăvit în urma atacurilor teroriste din septembrie 2001, o atrocitate care va rămâne timp de mulţi ani înscrisă în memoria colectivă şi care a servit drept catalizator pentru un război global, aparent nesfârşit, împotriva radicalismului islamic.

Alvarez, vorbind alături de actorul Jon Steward, a declarat că fondul are rolul de a "oferi ajutor familiilor victimelor".

Numărul victimelor confirmate oficial în urma atacurilor de la World Trade Center este de 2.753, între care se află şi cei dispăruţi şi presupuşi morţi. Doar 1.642 dintre victime, sau aproximativ 60%, au fost identificate.

Biroul de Examinare Medicală din New York a lucrat timp de 18 ani pentru a identifica rămăşiţele a 1.100 de victime, utilizând tehnici tehnici de extragere a ADN-ului pentru a identifica numeroase persoane, fiind astfel realizate încă cinci identificări.

La 18 ani de la atentate, o nouă tehnică de analiză ADN era folosită folosită pentru identificarea victimelor atacurilor teroriste. Metoda folosită de cercetătorii din New York se numește, de altfel ”Protocolul World Trade Center”.

Noua tehnică ADN folosită de laboratorul criminalistic din New York, cel mai mare din lume, a dat deja rezultate. S-au făcut progrese prin retestarea fragmentelor osoase pe care specialiștii le-au mai examinat în trecut, dar nu au avut succes.

Cu noua tehnologie s-a reușit identificarea în 2018 a uneia dintre victime. Este vorba despre un tânăr de 26 de ani, Scott Michael Johnson, care lucra la etajul 89, în turnul sudic de la World Trade Center, în ziua atacului terorist de la 11 septembrie.

Metoda ”Protocolul World Trade Center” a dat roade și în alte cazuri, cum ar fi accidente de tren, aviatice sau atacuri teroriste comise în Argentina, Canada, Africa de Sud și alte țări.

CREDIT FOTO: today.com

Alte stiri din Externe

Ultima oră