China iși intarește prezența militară pe insulele contestate

09 Aug 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
China iși intarește prezența militară pe insulele contestate

Imaginile, care au fost colectate și studiate de către Centrul pentru Studii Strategice si Internaționale din SUA, arată faptul că hangarele construite de chinezi pe insula Fiery Cross și pe recifurile Subi si Mischief, de altfel teritorii disputate de mai multe țări din zona, sunt ranforsate. Directorul Inițiativei Maritime Asiatice din cadrul centrului a declarat pentru New York Times că "hangarele au structura mult mai groasă decat cele construite in scop civil. Acestea sunt ranforsate pentru a rezista loviturilor inamice", astfel de hangare putând găzdui orice avion de vânătoare chinez ba chiar și anumite tipuri de bombardiere.

Ambițiile teritoriale ale Chinei asupra Insulelor Spratly, ce se zvonesc a fi bogate in resurse de petrol și gaze, se bat cap in cap cu cele ale Filipinelor, Taiwanului, Malaeziei, Bruneiului si Vietnamului.

Pe 12 iulie, o curte de arbitraj desemnată de către ONU la Haga, a dat un verdict conform căruia pretențiile teritoriale ale Chinei sunt nefondate. Procesul a venit ca urmare a unei plângeri din partea Filipinelor in care acuză Beijingul de violarea Conventiei ONU pe Legea Mării, prin acțiunile pe care le intreprinde in Marea Chinei de Sud.

Alte stiri din Externe

Ultima oră