Cetățenii cumpărate si "vize de aur" - calea unei scumpe imigrații legale

10 Apr 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Cetățenii cumpărate si "vize de aur" - calea unei scumpe imigrații legale

Cumpărarea rezidenței sau a cetățeniei într-o altă țară a devenit o practică frecventă, mai ales în rândul locuitorilor din țarile aflate în conflict sau care suprataxează afacerile.

Pentru a eluda etapele impuse de legislațiile naționale pentru obținerea rezidenței sau a cetățeniei - un proces îndelungat -  accesul într-un alt stat poate fi dobândit cu bani.

Potrivit Quartz, care preia datele Indexului privind calitatea naționalității, realizat de Henley & Partners, aceste costuri pornesc de la 15.900 de dolari și pot ajunge la 10 milioane de dolari. 

Cel mai ieftin

Thailanda este țara în care trebuie plătită cea mai mică sumă pentru cumpărarea rezidenței, respectiv 15.902 dolari.

Cei care plătesc această sumă pot călători fără viză în 75 de țări.

Rezidența britanică este cea mai scumpă - 2,7 milioane de dolari. În schimbul acestei sume, plătitorii pot călători fără viză în 177 de țări.

Pentru a cumpăra rezidența în Statele Unite și posibilitatea de a călători în 177 de destinații este necesară o investiție de 500000 dolari în SUA.

În Canada, rezidența se obține după investiții de 623.000 de dolari, într-un interval de 2-4 ani. 

Cetățenia poate fi obținută, de asemenea, în schimbul unor sume de bani.

Astfel, cetățenia portugheză se obține pentru 250.000 de dolari investiți în această țară.

În insulele din Caraibe, Antigua, Barbuda, Grenada, St. Kitts și Navis și St. Lucia, cetățenia poate fi cumpărată cu sume cuprinse între 100.000 și 150.000 de dolari și poate fi obținută în maximum trei luni.

Cetățenia  acestor insule oferă posibilitatea călătoriilor fără viză în peste 130 de destinații.

În unele state membre ale Uniunii Europene pentru obținerea cetățeniei trebuie plătit mai mult.

Cetățenia malteză costă 1,2 milioane dolari și se obține în maximum un an. Pentru o sumă dublă, în Cipru se poate obține cetățenia într-un interval de 3-6 luni.

Pentru obținerea cetățeniei austriece sunt necesare investiții în economie de aproximativ 10 milioane de dolari. În aceste condiții, în Austria se acordă cetățenia în 2-3 ani. 

CE apelează la ţările membre

Contra cost, unele ţări europene acordă prea repede viză de şedere pe teritoriul UE sau chiar cetăţenia, avertizează Comisia de la Bruxelles. Iar felul în care procedează acestea este foarte riscant, mai critică CE.  

Comisia Europeană nu are certitudinea că, în cazul anumitor candidaţi la încetăţenire, procedurile de verificare a acestora sunt suficiente. "Spălarea de bani şi evaziunea fiscală nu pot fi excluse, fiindcă unele ţări nu cer suficiente dovezi privind provenienţa banilor investiţi în scopul obţinerii cetăţeniei sau a dreptului de rezidenţă", a declarat comisarul european pentru justiţie Vera Jourova.  

Conform unui studiu dat publicităţii în toamnă de către organizaţiile "Transparency International" şi "Global Witness", în ultimii 10 ani în UE au fost acordate contra cost aproximativ 100.000 de "vize de aur" şi 6000 de cetăţenii.

Cele mai multe vize au fost eliberate în Spania, Cipru, Portugalia şi Marea Britanie. Se estimează că numai Ciprul ar fi câştigat 4,8 miliarde de euro din vânzarea de paşapoarte europene. Ţara ar fi atras astfel de investitori mai ales după criza financiară în urma căreia a fost grav afectată.

“Viza de aur” 

Așa-numitele “vize de aur” sunt populare printre milionarii chinezi. Potrivit publicaţiei elene Kathimerini, care preia date de la Ministerul pentru Politica Migratorie, numărul permiselor de rezidenţă emise în anul 2018 pentru cetăţeni ai statelor din afara UE, prin programul Golden Visa din Grecia, a crescut cu 46%, faţă de 2017.

Cei mai mulţi străini bogați care și-au cumpărat drept de rezidență în Grecia provin din China, Rusia și Turcia.

Programul "Golden Visa" le oferă investitorilor din afara Uniunii Europene care au achiziţionat proprietăţi imobiliare în valoare de cel puţin 250.000 de euro în Grecia un permis de rezidenţă pentru o perioadă de cinci ani.

Permisul este valabil atât pentru deţinătorul vizei cât şi pentru familia sa. De la lansarea programului, în 2013, şi până la sfârşitul lui 2018, au fost emise 3.892 permise. În primul trimestru din acest an au fost acordate încă 262 de permise.

Chinezii sunt principalii beneficiari ai programului "Golden Visa" din Grecia.

Astfel, 58% dintre permisele de rezidenţă emise anul trecut au fost acordate chinezilor care au achiziţionat proprietăţi imobiliare în Grecia.

Pe locul doi se află investitorii ruşi. S-a înregistrat, de asemenea, o creştere semnificativă a investitorilor turci. Majoritatea proprietăţilor imobiliare au fost achiziţionate în Attica şi Halkidiki. 

Crima organizată și spălarea de bani, favorizate prin „vizele de aur”

Într-un document publicat la începutul anului 2019, Comisia Europeană le-a cerut  ţărilor membre UE mai multă vigilenţă în cazul acordării "vizelor de aur", care le permit investitorilor bogaţi să obţină rezidență sau chiar cetăţenie europeană.

Paşapoartele şi permisele de rezidenţă vândulte unor cetăţeni străini înstăriţi prezintă riscuri de spălare de bani și de infiltarea a grupurilor de crimă organizată în blocul comunitar.

Controalele efectuate pentru verificarea candidaţilor care nu pun probleme în ceea ce priveşte securitatea sau care nu ar spăla bani nu sunt suficiente, potrivit documentului.

În Uniunea Europeană, 13 state au lansat programe de tip "Golden Visa": Austria, Cipru, Luxemburg, Malta, Grecia, Letonia, Portugalia, Spania, Irlanda, Marea Britanie, Bulgaria, Olanda şi Franţa.

Ungaria a întrerupt un program similar. Bulgaria intenţionează să nu le mai permită străinilor bogaţi că cumpere cetăţenie în schimbul unor investiţii, cu atât mai mult cu cât, astfel, nu s-au obținut beneficii economice semnificative.

Cu excepţia Marii Britanii, Ciprului, Irlandei şi Bulgariei, toate celelalte state membre UE care au introdus programe de tip "Golden Visa" fac parte din spaţiul Schengen.