Cel puțin 207 morți și peste 450 de răniți într-o serie de explozii la biserici și hoteluri din Sri Lanka, de Paște

21 Apr 2019 | scris de M.C.
Cel puțin 207 morți și peste 450 de răniți într-o serie de explozii la biserici și hoteluri din Sri Lanka, de Paște

Opt explozii puternice s-au produs în biserici și hoteluri în timpul celebrării Paștelui catolic, în Sri Lanka, provocând moartea a cel puțin 207 persoane și rănirea altor 450, informează tagesspiegel.de.

În biserici era în plină desfășurare slujba de Paște, cu ocazia Paștelui catolic, relatează presa din insulă.

Hotelurile afectate de deflagraţii sunt Shangri-La Colombo, Kingsbury Hotel şi Cinnamon Grand Colombo. 

Conform datelor preliminare obţinute de la Ambasada României la Colombo, duminică, în capitala srilankeză au avut loc opt atentate teroriste cu bombă la trei biserici catolice, trei hoteluri frecventate de cetăţeni străini şi două locuri publice, dintre care unul la grădina zoologică. 

Atentatele nu au fost revendicate deocamdată, iar autorităţile nu au vorbit de o acţiune teroristă.

Lideri din întreaga lume au condamnat exploziile survenite de Paştele catolic.

Arhiepiscopul de Colombo, Malcom Ranjit, a cerut duminică guvernului din Sri Lanka "să desfăşoare o anchetă solidă şi imparţială" şi "să îi pedepsească fără milă" pe cei vinovaţi, deoarece numai "animalele se pot comporta aşa".

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, s-a declarat "îngrozit" şi "întristat" de seria de explozii produse în Sri Lanka duminică, de Paştele catolic, asigurând că Uniunea Europeană este "gata să-şi ofere sprijinul".

Ministerul Apărării din ţara insulară din Asia de sud a decretat duminică stare de asediu pentru 12 ore începând de la ora locală 18.00 (12.30 GMT).

Totodată, preşedinţia ţării a anunţat că reţelele sociale vor fi blocate temporar pentru a împiedica difuzarea de informaţii "incorecte şi false" legate de atentate.

UPDATE

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a precizat duminică faptul că opt copii români se aflau în oraşul Colombo, Sri Lanka, în momentul în care au avut loc exploziile, aceştia fiind duşi de autorităţile locale într-o unitate militară la periferia capitalei.

Opt elevi români, din clasele a X-a şi a XI-a, au plecat în cursul zilei de marţi, 16 aprilie, în Sri Lanka, unde se derulează un proiect internaţional la şcoala Visakha Vidyalaya din capitala Colombo. Copiii ar fi trebuit să revină acasă vineri, 25 aprilie.

Copiii români aflaţi în Sri Lanka sunt elevi ai Colegiului "Costache Negruzzi" din Iaşi şi au plecat în această ţară în cadrul unui schimb internaţional şi cultural, a declarat duminică, pentru AGERPRES, directorul instituţiei de învăţământ, Elvira Rotundu.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat duminică seara că celula de criză constituită în cazul atacurilor din Sri Lanka are în atenţie un grup de elevi de la un liceu din Iaşi şi care sunt în afara oricărui pericol.

"În atenţia Celulei de criză a MAE se află situaţia unui grup de elevi de la un liceu din Iaşi, aflat într-un schimb de experienţă la o unitate similară de învăţământ din Sri Lanka, proiectul fiind în cel de-al treilea an de desfăşurare.

Grupul de elevi se află în afara oricărui pericol şi menţine legătura cu Ambasada României la Colombo. Grupul de elevi urmează să părăsească teritoriul Sri Lanka în cursul zilei de 26.04.2019", a informat MAE.

Totodată, membrii Celulei de criză au acordat asistenţă consulară membrilor a două familii de cetăţeni români aflaţi în vacanţă.

Până în prezent, adaugă sursa citată, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime.

Ambasada României la Colombo menţine situaţia în atenţie, fiind în contact cu cetăţenii români aflaţi pe spaţiu şi cu autorităţile locale, pentru acordarea de asistenţă consulară.

În cadrul reuniunii şefilor de misiune ai statelor membre ale Uniunii Europene la Colombo, convocată în după-amiaza acestei zile, s-a decis activarea unui număr unic de contact (0094774783482). Reprezentanţii statelor membre au solicitat Ministerului de Interne din Sri Lanka furnizarea de date oficiale cu privire la numărul victimelor cetăţeni străini.

MAE reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Colombo: 0094 11 2676520, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: 0094 777 88 2539.

Celula de criză a MAE îşi continuă activitatea şi va transmite noi date pe măsură ce vor fi obţinute şi difuzate de către Ambasada României la Colombo. 

Cel puţin 35 de cetăţeni străini (provenind din Belgia, Danemarca, SUA, China, Marea Britanie, etc) se numără printre victime, alţi 30 fiind spitalizaţi. 

UPDATE

Genişti ai armatei srilankeze au detonat în mod controlat, duminică seara, un dispozitiv explozibil descoperit în apropierea principalului aeroport internaţional al ţării, informează EFE.

Explozibilul a fost găsit pe şosea, nu departe de principalul aeroport internaţional al ţării, Bandaranaike, din apropierea capitalei Colombo, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene Gihan Seneviratne.

Detonarea controlată nu a provocat daune, a precizat Seneviratne.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră