CEDO condamnă Rusia în cazul tânărului din Republica Moldova ucis în 2012 de un militar rus

21 Apr 2015
CEDO condamnă Rusia în cazul tânărului din Republica Moldova ucis în 2012 de un militar rus
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Federația Rusă în cazul lui Vadim Pisari, tânărul de 18 ani care a fost ucis în anul 2012 de un militar rus, în timp ce încerca să traverseze un pod de pe Nistru.

Conform deciziei instanței internaționale de la Strasbourg, Rusia trebuie să achite familiei victimei 35.000 de euro despăgubiri și 5.580 de euro cheltuieli de judecată, se arată într-un comunicat de la Strasbourg.

Vadim Pisari a fost împușcat mortal în dimineața zilei de 1 ianuarie 2012, lângă podul de la Vadul lui Vodă, după ce a refuzat să oprească la somația militarilor ruși din contingentul de menținere a păcii amplasat în zona de securitate de pe Nistru.

Vadim Pisari se afla la volanul unui autoturism și trecea prin zona unui post al forțelor de menținere a păcii. Soldatul rus a tras în spatele autoturismului, rănindu-l mortal pe Vadim Pisari, care a decedat la spital în aceeași zi.

Autoritățile de la Chișinău au inițiat o anchetă penală, dar militarul rus a fost transferat de către autoritățile din Federația Rusă într-o unitate din regiunea Briansk și ulterior achitat.

După ce au epuizat toate căile de apărare la nivel național, atât în Republica Moldova, cât și în Federația Rusă, avocații familiei Pisari au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva ambelor state.

Alte stiri din Externe

Ultima oră