Ce SECRET se ascunde în spatele unității de elită care l-a ucis pe Osama bin Laden. Dezvăluirile jurnaliștilor de la New York Times (VIDEO)

09 Iun 2015
Ce SECRET se ascunde în spatele unității de elită care l-a ucis pe Osama bin Laden. Dezvăluirile jurnaliștilor de la  New York Times (VIDEO)
Unitatea de elită a marinei americane care l-a ucis pe Osama bin Laden a devenit o "maşină globală care vânează oameni”, care, nu de puține ori ucide civili şi operează numai cu control parţial, scrie The Independent.
 
Jurnaliștii de investigații de la New York Times au scos la iveală faptul că echipa specială a US Navy, care oficial operează sub numele de cod Naval Special Warfare Development Group, numără peste 300 de agenţi, plus 1.500 de oameni, personal auxialiar. 
 
Folosirea acestei unităţi speciale a fost extinsă după ce SUA şi Marea Britanie au invadat Afganistanul în 2001 şi în deceniul care a urmat şi a fost marcat de lupta cu talibanii. Potrivit investigației, în ultimii 14 ani au murit mai mulţi membri ai unităţii decât în toată istoria anterioară. Între 2006 şi 2008, agenţii unităţii Team Six au avut perioade intense, în care, săptămâni la rând, echipa comitea între 10 şi 15 asasinate pe noapte.
 
Acest ritm accelerat a făcut că „tipii să devină neînfricaţi”, iar „asasinatele să devină rutină”.
 
New York Times scrie că au existat multe situaţii în care membrii unităţii au fost acuzaţi că au ucis civili în timpul acestor raiduri, ceea ce a dus la anchete din partea Joint Special Operations Command.
 
Unitatea militară, probabil cea mai secretă şi mai înconjurată de legende din SUA, este cu toate acestea una dintre cele mai puţin verificate. Nici măcar supraveghetorii civili ai armatei nu examinează operaţiunile acestei echipe.
 
"Este un domeniu în care Congresul nu vrea să ştie prea multe", a explicat Harold Koh, fost consilier legal la Departamentul de Stat.
 
"Dacă vrei ca această echipă să facă lucruri care încalcă legile internaționale, atunci e clar că nu vrei expunere publică. Această unitate trebuie să continue să acționeze din umbră", a declarat James G. Stavridis, fost amiral și comandant NATO.

Cum a fost lichidat Osama bin Laden
 
Operaţiunea împotriva complexului securizat unde trăia Osama bin Laden a durat mai puţin de 40 de minute şi a fost realizată de forţele speciale ale US Navy. Presa americană scria în 2011 că Barack Obama s-a implicat personal în operaţiune începând cu 14 martie. 
 
Abottabad (nordul Pakistanului), la 56 de kilometri de capitala Islamabad, la o oră şi cincisprezece minute după miezul nopţii. 
 
La sol, membrii Navy Seals. În aer, patru elicoptere. Unul dintre ele a avut o pană obligându-i pe toţi membrii comando-ului să treacă într-un alt aparat folosit în misiune. Oficial, niciun militar american nu a fost rănit. Însă un localnic spune că a văzut un aparat prăbuşindu-se.
 
Patruzeci de minute mai târziu Osama bin Laden era mort. (V.M.)

Alte stiri din Externe

Ultima oră