La ce sunt dispuşi grecii pentru ieşirea din criză

13 Iun 2015
La ce sunt dispuşi grecii pentru ieşirea din criză

"Dacă se ajunge la un acord viabil, chiar dacă compromisul este dificil, vom depăși această provocare, pentru că singurul nostru criteriu este ieșirea din criză și încheierea supunerii față de 'memoranda' (politica de austeritate — n.r.)", a declarat premierul grec Alexis Tsipras în cadrul unei reuniuni de vineri seară cu colaboratorii săi, citat într-un comunicat al guvernului, informează agerpres.ro. 

Totodată, Alexis Tsipras a avertizat că "dacă Europa dorește divizarea și continuarea supunerii, ține de noi să refuzăm și să spunem un mare 'nu', luptând pentru demnitatea poporului și suveranitatea noastră națională".

Timpul presează la Atena, care riscă să rămână fără bani, comentează AFP. Țara trebuie ca până la 18 iunie, când are loc reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro, să ajungă la un compromis cu creditorii săi pentru a-și putea asigura finanțarea și a rambursa la 30 iunie 1,6 miliarde de euro către FMI.

Printre punctele dificile de negociere cu creditorii se află reforma pensiilor, creșterea TVA și nivelul excedentului primar bugetar, care condiționează valoarea economiilor pe care trebuie să le realizeze țara.

Alte stiri din Externe

Ultima oră