Ce îi aşteaptă pe europenii care sosesc în Regatul Unit după Brexit

01 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Ce îi aşteaptă pe europenii care sosesc în Regatul Unit după Brexit

Cetățenii Uniunii Europene care vin în Marea Britanie în perioada de tranziție după Brexit nu ar trebui să aibă aceleași drepturi ca aceia care au sosit mai devreme, a declarat joi premierul britanic Theresa May, relatează Washington Post.

Ea le-a spus reporterilor că va combate propunerile de a acorda cetățenilor UE drepturi de rezidență completă dacă sosesc în Marea Britanie dupa Brexit, de la sfârşitul lui martie 2019.

"Aceasta e o chestiune de negociere pentru perioada imediată. Dar sunt conştientă că există o diferență între acei oameni care au venit înainte de Brexit și cei care vor veni atunci când știu că Marea Britanie nu mai este membră a UE ", a spus May.

Marea Britanie și UE au convenit, în principiu, asupra unei perioade de tranziţie de aproximativ doi ani după martie 2019, în timpul căreia Marea Britanie va urma regulile UE, dar fnu va participa la luarea deciziilor în Uniune.

Poziţia premierului May îi va mulţumi peparlamentarii pro-Brexit din Partidul Conservator, dar este în contradicție cu oficialii UE, care declară că Marea Britanie trebuie să garanteze drepturile cetățenilor UE dacă dorește accesul liber la piața unică europeană, în perioada de tranziție.

Guy Verhofstadt, purtătorul de cuvânt al Brexit, șeful Parlamentului European, a declarat pentru The Guardian: "Drepturile cetățenilor în perioada de tranziție nu sunt negociabile".

Între timp, politicienii pro-UE din Marea Britanie cer guvernului să țină seama de evaluările economice care prevăd că limitarea imigrației din UE va lovi şi mai rău economia britanică.

Guvernul conservator al premierului britanic a respins documentele publicate de site-ul de știri BuzzFeed, care arată acest lucru, spunând că sunt nefinalizate și neaprobate, dar a fost de acord să le arate parlamentarilor britanici după presiunile din Parlament.

Alte stiri din Externe

Ultima oră