Ce cred americanii despre „statul paralel“

22 Mar 2018
Ce cred americanii despre „statul paralel“

Este rezultatul unui sondaj realizat de Universitatea Monmouth din New Jersey, oricât ar părea de curios. Potrivit acestuia, 74% dintre americani cred că există „cu siguranță sau probabil un grup de oficiali guvernamentali și militari nealeși care manipulează în secret sau direct politica națională“, scrie cotidianul.ro

Doar 37% dintre americani au declarat că le este cunoscut termenul de „stat profund“ sau „stat paralel“.

Când li s-a oferit descrierea „statului paralel“,  27% dintre ei au spus că acesta există cu siguranță, iar alți 47 au considerat că „probabil“ există.

31% dintre republicani și 33% dintre independenți cred în existența statului paralel, în timp ce din rândul democraților cred în acest lucru doar 19%.

„E periculos, pentru că puterea guvernului se bazează pe încrederea publicului că îi protejează libertățile“, spune Patrick Murray, directorul institutului de sondare al universității.

Sondajul a fost publicat în contextul scandalului Facebook-Cambridge Analytica, compania care a cumpărat date personale de la Universitatea Cambridge și care s-a implicat apoi în campania lui Donald Trump și campania pentru Brexit.

Facebook reclamă că aceste date nu au fost șterse, cum Cambridge Analytica promisese.

Aici a intervenit însă Edward Snowden, fostul angajat al National Security Agency din SUA, aflat acum în Rusia. Pentru Snowden, faptul că Facebook se victimizează este o ipocrizie, căci Facebook este mai degrabă „complice“ la exploatarea datelor cu caracter personal.

„Companiile care fac bani colectând și vânzând detalii despre viața privată au fost cândva catalogate drept «companii de supraveghere». Rebranduirea lor drept «social media» este cea mai de succes înșelătorie de la transformarea Departamentului de Război în Departamentul Apărării", spune Snowden.

Articolul integral, AICI.

Alte stiri din Externe

Ultima oră