Caz rar: O fetiţă de 4 ani a murit de malarie cerebrală

05 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Caz rar: O fetiţă de 4 ani a murit de malarie cerebrală

O fetiţă în vârstă de patru ani a murit din cauza malariei cerebrale în nordul Italiei, o regiune în care boala a fost eradicată, motiv pentru care medicii vorbesc despre un caz foarte misterios, relatează BBC. Sofia Zago a murit la Brescia duminică seara, după ce sâmbătă a fost dusă de urgență la spital, cu febră foarte mare.

În Italia nu mai există țânțarul Anopheles care transmite malaria cerebrală, cea mai periculoasă formă a a acestei boli, dar, după un august canicular, există temeri că acesta ar fi ajuns în peninsulă++.

Sofia a fost în vacanță cu părinții săi la Bibione, o stațiune la Marea Adriatică de lângă Veneția. "Pentru prima dată în cariera mea de 30 de ani am văzut un caz de malarie originar din Trentino", a declarat Dr. Claudio Paternoster, specialist în bolile infecțioase la spitalul Santa Chiara din Trento.

Începând cu anii 1950, Italia nu a avut probleme cu malaria deoarece mlaștinile infestate cu țânțari au fost drenate. Trento, unde fetiţa a fost diagnosticată sâmbătă cu malarie, se află la poalele Alpilor.

Există speculații conform cărora Sofia ar fi putut lua malarie de la unul din cei doi copii tratați la spitalul Trento, după 15 august. Ei au contactat boala în Africa și s-au recuperat. Sofia a făcut tratament acolo pentru diabet zaharat și fusese externată înainte de a fi adusă de urgență la spital în acest weekend.

Un oficial de sănătate din Trentino, Paolo Bordon, a declarat că Sofia nu se afla în același salon cu ceilalți doi copii. Sofiei nu i s-a făcut o transfuzie de sânge, a adăugat el, subliniind că tratamentele pentru malarie și diabet erau complet diferite.

Parazitul Plasmodium Falciparum purtat de țânțarul Anopheles poate omorî un om în 24 de ore. Aproximativ 438.000 de persoane au murit de malarie în 2015 în cele 95 de țări tropicale unde boala este endemică, informează ziarul italian Corriere della Sera.

Numai anumite tipuri de țânțari pot transmite boala de la o persoană la alta. Insectele periculoase se găsesc în zone mari din America Centrală și de Sud, Africa, Asia, Pacificul de Sud și unele părți din Europa de Est, dar nu și în restul Europei.

Ca rezultat, malaria este în mare măsură limitată la zonele tropicale - cazurile care apar în Uniunea Europeană sunt de obicei "valize", legate de călătoriile recente în alte părți ale lumii în care este prezentă malaria.

Centrul European de Control şi  Prevenție a Bolilor monitorizează îndeaproape cazurile și a găsit câteva cazuri de malarie "dobândită local" în UE - două în Franța și trei în Spania în 2014.

Dar au existat explicații pentru modul în care ar fi putut apărea unele dintre acestea. Este cazul unui pacient care a primit un rinichi de la un donator cu malarie; altul era un nou-născut a cărui mamă s-a întors recent din Guineea Ecuatorială.

Unul dintre pacienții spanioli nu a avut nici o istorie de călătorie, dar a trăit la câțiva kilometri de un oraș în care trăia o persoană cu "valiza" de malarie. Nu s-au găsit țânțari locali infectați, dar testele de laborator au indicat că doi oameni au avut o tulpină identică a bolii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră