Cardinalul australian George Pell, numărul trei în ierarhia Vaticanului, găsit vinovat de abuz sexual asupra minorilor

26 Feb 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Cardinalul australian George Pell, numărul trei în ierarhia Vaticanului, găsit vinovat de abuz sexual asupra minorilor Galerie foto (2)

Cardinalul australian George Pell, numărul trei în ierarhia Vaticanului, a fost găsit vinovat de agresiune sexuală asupra unor minori, devenind astfel oficialul cu cel mai înalt grad din Biserica Catolică condamnat într-un caz de pedofilie, scrie lexpress.fr.

Tribunalul din Melbourne l-a găsit vinovat pe cardinalul în vârstă de 77 de ani de agresiune sexuală asupra unui minor și de alte patru cazuri de atentat la pudoare (acte indecente) asupra unor copii care făceau parte din corul bisericii, și care la momentul respectiv aveau 12 și 13 ani. Faptele au fost comise în catedrala Saint Patrick din Melbourne, în anii 1990, scrie lexpress.fr.

Prelatul a respins inițial aceste acuzații, iar juriul nu a reușit să ia o decizie, cu ocazia primului proces, în septembrie anul trecut.Dar în cadrul unui nou proces, la 11 decembrie, cardinalul a fost găsit vinovat.

Tribunalul din Melbourne a emis însă o ordonanță a tăcerii, care interzicea presei să menționeze sub orice formă acest scandal, sub amenințarea unor urmări în justiție.

Acest ordin a fost impus cu scopul de a proteja juriul celui  de-al doilea proces în care cardinalul Pell ar fi trebuit inițial să fie judecat pentru alte presupuse fapte. Dar acuzația a decis să renunțe la această a doua serie de acțiuni în justiție, ceea ce a avut drept consecință ridicarea, marți, a blocajului mediatic asupra primului scandal, autorizând presa să anunțe verdictul de vinovăție. 

Pedeapsa pe care cardinalul o va primi nu a fost stabilită. O nouă ședință este prevăzută pentru miercuri.

Avocații cardinalului au anunțat deja că intenționează să facă apel. George Pell, care și-a luat concendiu de la Vatican pentru a se putea apăra, rămâne, însă, pe hârtie, în fruntea secretariatului pentru economie al Sfântului Scaun, adică numărul trei la Vatican, scrie lexpress.fr.

Papa Francisc, cel care l-a lăudat în trecut pe Pell pentru onestitatea sa şi răspunsul faţă de abuzurile sexuale asupra minorilor, nu a oferit încă o reacţie oficială, însă în decembrie Vaticanul a anunţat că Pell şi alţi doi cardinali au fost înlăturaţi din comitetul de consilieri ai Papei, scrie cotidianul The Guardian.

Pell a părăsit tribunalul din Melbourne cu o maşină care îl aştepta afară, aceasta fiind înconjurată de poliţie şi presă. El a fost huiduit de supravieţuitori ai abuzurilor sexuale.

„O să arzi în iad. Arzi în iad, Pell”, a strigat un bărbat.

Pell nu a oferit comentarii, însă într-un comunicat, avocatul său Paul Galbally susţine că Pell „şi-a susţinut mereu nevinovăţia şi continuă să facă acest lucru”, mai scrie The Guardian.

CREDIT FOTO: Copyright Photographic Service L'Osservatore Romano 

Alte stiri din Externe

Ultima oră