Brigitte Macron, Prima Doamnă, dar neplătită. Anunţul Palatului Élysée

21 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Brigitte Macron, Prima Doamnă, dar neplătită. Anunţul Palatului Élysée

Președinția franceză a anunţat luni că Brigitte Macron, soția președintelui Emmanuel Macron, va reprezenta în mod oficial Franța, dar nu va fi plătită şi nu va avea buget sau personal propriu, relatează france24.com.

O propunere făcută de Macron în timpul campaniei de la începutul acestui an privind crearea statutului de Prima Doamnă pentru soţia sa a fost retrasă în urma criticilor, însă președinția a promis că va clarifica poziția și resursele pe care le are la dispoziție.

O declarație a președinției arată că Brigitte Macron va "reprezenta Franța alături de soţul său în timpul summiturilor și întâlnirilor internaționale" și va organiza, de asemenea, întâlniri la Palatul Elysee.

Activitatea sa va implica sprijinirea organizațiilor de caritate și întâlniri cu reprezentanții organizațiilor din domeniul educației, dizabilităților, sănătății și protecției copilului.

"Nu este un statut juridic, ci un angajament care se referă la Brigitte Macron pe durata mandatului lui Emmanuel Macron și nu va fi obligatoriu pentru succesorii săi", a spus o sursă apropiată lui Brigitte Macron, sub protecţia anonimatului.

O petiție online împotriva creării statutului de Primă Doamnă - care ar fi necesitat o modificare a legii sau a Constituției - a strâns peste 300.000 de semnături, iar un sondaj de opinie de  la începutul lunii august arăta că majoritatea francezilor se opun unei asemenea măsuri.

Macron a promis, în schimb, o "cartă de transparență", care ar clarifica cât de mult ar costa rolul de Primă Doamnă.

Brigitte Macron va avea propriul cabinet și doi consilieri prezidențiali care vor lucra pentru ea, plătiți din bugetul președintelui alocat propriului personal, se mai  arată în declarație luni a Preşedinţiei Franceze.

Nu a fost dezvăluit costul total sau numărul total al personalului de care va dispune Brigitte Macron.

Alte stiri din Externe

Ultima oră