BREXIT. Mari companii opresc producția în Regatul Unit

09 Apr 2019 | scris de Bianca Maria Drug
BREXIT. Mari companii opresc producția în Regatul Unit

În pofida faptului că Brexit se amână, luni 1 aprilie fabrica Mini a BMW din Marea Britanie a oprit activitatea pe o perioadă de o lună. De asemenea, uzina Vauxhall a Peugeot a încetat producția pentru două săptămâni. 

Măsurile erau programate de mai multe luni pentru a ajuta companiile să facă față problemelor generate de ieșirea UK din Uniunea Europeană.

Amânarea ieșirii Marii Britanii din UE cel puțin până pe 12 aprilie - nefiind exclus să se producă mai târziu - a perturbat planurile de apărare ale unor producători auto.

Oprirea activității este organizată din timp pentru a permite angajaților să își planifice vacanțele, iar furnizorilor să își ajusteze producția sau planurile de afaceri.

BMW a devansat vacanța anuală de vară în luna aprilie, pentru a "reduce la minimum riscul oricărei perturbări a aprovizionării cu componente, în eventualitatea unui Brexit fără acord", menționează Reuters. 

BMW fabrică în Marea Britanie peste 15% din cele 1,5 milioane de automobile produse. Și Fabrica Rolls-Royce a BMW din Goodwood va fi închisă timp de două săptămâni. 

BMW a avertizat că ar putea transfera o parte din producția de motoare și cea de automobile Mini în afara Marii Britanii, în cazul unui Brexit fără acord.

Un Brexit dezordonat ar implica mai multe riscuri pentru producătorii de vehicule, precum întârzierea componentelor și vehiculelor în porturi, birocrțtie la vamă, necesitatea de a recertifica modelele și o majorare de până la 10% a tarifelor pentru vehicule.

PSA, compania mamă a Peugeot, care construiește modelele Astra sub marca Vauxhall pentru Marea Britanie și Opel pentru continent, la fabrica Ellesmere Port, a devansat vacanța printr-o decizie luată la sfârșitul anului trecut.

Cele trei fabrici și uzina de motoare ale Jaguar Land Rover's, deopotrivă cu fabrica Swindon a Honda vor opri, la rândul lor, activitatea în luna aprilie, pentru câteva zile.

Nissan a anulat planurile de a construi un nou model de SUV la uzina Sunderland. Honda  va închide fabrica din Marea Britanie în 2021. Excepția o reprezintă Toyota, care și-a anunțat planurile de a fabrica în Anglia mașini pentru Suzuki.

Negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, francezul Michel Barnier, a declarat marţi că durata unei eventuale noi amânări a Brexit-ului depinde de planul pe care îl va prezenta premierul britanic, Theresa May, miercuri în faţa liderilor ţărilor din UE, în cadrul unui summit crucial la Bruxelles.

Premierul britanic Theresa May se va deplasa marţi la Berlin şi apoi la Paris, în încercarea de a-i convinge pe cancelarul federal german Angela Merkel şi pe preşedintele francez Emmanuel Macron, în ajunul summit-ului UE, să amâne din nou data Brexitului, prevăzută în prezent pentru 12 aprilie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră