Bosnia nu are nicio șansă să adere prea curând la UE

27 Ian 2016 | scris de Cristi Ionescu
Bosnia nu are nicio șansă să adere prea curând la UE

Bosnia nu a îndeplinit criteriile de aderare la Uniunea Europeană și blocul comunitar și este departe de admiterea în cadrul organizației, au estimat diplomați de la Bruxelles, după ce Sarajevo a anunțat că-și va depune cererea de aderare la UE luna viitoare. O evaluare din noiembrie 2015 privind apropierea Bosniei de normele și standardele UE indică în mod clar că Sarajevo are încă multe de făcut, de la amendarea Constituției, reforma justiției și a economiei, la lupta împotriva corupției, respectarea drepturilor omului și a libertății de expresie.

Cu toate acestea, autoritățile de la Sarajevo au afirmat că vor depune oficial cererea de aderare la UE pe 15 februarie, cu o zi înainte de o reuniune a miniștrilor din UE responsabili pe probleme ce includ convorbirile privind extinderea blocului comunitar. Cererea va avea nevoie de susținere în unanimitate.

Într-o declarație făcută la Sarajevo, croatul Dragan Covic, care asigură președinția prin rotație a Bosniei, a afirmat că depunerea cererii de aderare la UE va arăta ''fermitatea clară'' a Bosniei de a deschide negocierile de aderare cu UE, ''și nimic altceva''.

Alte stiri din Externe

Ultima oră