Big Ben: O tăcere aproape neîntrepruptă, de aproape patru ani!

14 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Big Ben: O tăcere aproape neîntrepruptă, de aproape patru ani!

Clopotul Big Ben va suna ultima oară în ziua de 21 august, după care va intra într-o tăcere aproape neîntreruptă timp de patru ani pentru o revizie a orologiului, a anunțat, luni, Parlamentul britanic, transmite AFP. 

Luni, 21 august, la prânz (11H00 GMT), celebrele Big Ben vo răsuna pentru ultima oară, înainte de începerea unor ample lucrări de renovare, se precizează în comunicatul Parlamentului britanic. 

Acest program este esențial pentru a menține ceasul în funcțiune pe termen lung, pentru protejarea și conservare turnului Elizabeth, unde este adăpostit, a precizat Steve Jaggs, paznicul orologiului, care invită publicul să vină să asculte ultimul gong al celebrului clopot. 

Lucrările vizează mecanismul orologiului și al turnului de 96 de metri al palatului Westminster, sediul Parlamentului britanic – numit frecvent Big Ben, care, de fapt, se referă la clopotul acestuia de 13,7 tone. Orologiul va continua totuși să anunțe ora, datorită unui mecanism de substituție și cel puțin una dintre fațete va rămâne permanent vizibilă publicului, chiar în timpul lucrărilor de renovare. 

Dar Big Ben va fi deconectat și nu va mai suna la fiecare oră așa cum o face de 157 de ani aproape fără întrerupere prin sunete diferite la fiecare patru ore, în afara evenimentelor importante, cum ar fi Anul Nou. Clopotul a mai fost oprit în 1983 și 1985 pentru lucrări de renovare, și în 2007 pentru mentenanță. 

Două teorii circulă pentru a explica numele de Big Ben. Prima face referire la Benjamin Hall, inginer al cărui nume este înscris pe clopot. A doua susține că orologiul a fost botezat Big Ben în amintirea lui Ben Caunt, un boxeur de categorie grea în anii 1850.

Big Ben (în traducere, Marele Ben), este denumirea uriașului clopot al ceasului din turnul de nord al Palatului Westminster din Londra. Big Ben este numele folosit în cazul clopotului, al ceasului și al turnului cu ceas.

Big Ben este cel mai mare ceas cu clopot și patru fețe și al treilea turn cu ceas, ca înălțime, din lume. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră