Biden: „Eșecul de a sprijini Ucraina este pur și simplu o nebunie. Este împotriva intereselor SUA”.

06 Dec 2023
Biden: „Eșecul de a sprijini Ucraina este pur și simplu o nebunie. Este împotriva intereselor SUA”.

Legislația de trimitere a ajutorului militar Ucrainei și Israelului a fost în pragul colapsului după ce o sedinta s-a transformat într-o ceartă cu o zi înainte de un vot criti în Senat. „Când Vladimir Putin va merge într-o țară NATO, vor regreta ziua în care au decis să facă politică cu viitorul securității Ucrainei”scrie New York Times

Cererea urgentă a președintelui Biden de a umple cufărul de război al Ucrainei și de a trimite ajutor Israelului este în pragul colapsului în Senat, unde republicanii sunt pregătiți miercuri să blocheze finanțarea, cu excepția cazului în care democrații ar fi de acord să adauge măsuri stricte pentru a închide migrația la granița cu SUA cu Mexic.

Un briefing secret cu oficiali ai administrației chemați pentru a susține sprijinul s- transformat marți după-amiază într-un meci de țipete partizane, republicanii acuzându-i furios pe democrați că au încercat să răspundă cererilor lor de control al frontierei.

Cearta, care a avut loc în ajunul unui vot critic de testare în Senat cu privire la un proiect de lege pentru cheltuieli de urgență în valoare de 110,5 miliarde de dolari, nu numai că a arătat clar că măsura va eșua, dar a diminuat puternic perspectivele pentru orice acord bipartizan în curând. Un vot pentru blocarea ajutorului ar evidenția hotărârea SUA într-un moment critic în războiul Ucrainei împotriva Rusiei președintelui Vladimir V. Putin.

„Suntem pe cale să abandonăm Ucraina”, a declarat senatorul Christopher S. Murphy, un democrat din Connecticut, care a jucat un rol principal în negocierile cu republicanii în ultimele câteva săptămâni, când a părăsit ședința de informare cu oficialii la nivel de cabinet. „Când Vladimir Putin va merge într-o țară NATO, vor regreta ziua în care au decis să facă politică cu viitorul securității Ucrainei”, a spus el despre republicani.

Senatorii republicani care au părăsit ședința de informare s-au declarat revoltați că oficialii administrației au refuzat să răspundă la întrebările lor despre securitatea frontierei, despre care au spus că este o condiție prealabilă pentru orice plan de a trimite ajutor de urgență aliaților americani.

„Ei vor zeci de miliarde de dolari pentru a ne ajuta prietenii și aliații de peste mări, dar nu sunt dispuși să facă ceea ce este necesar pentru a preveni o potențială criză la graniță”, a declarat senatorul John Cornyn, republican din Texas. „Administrației Biden pur și simplu nu pare să-i pese.”

Chiar și republicanii care au susținut cu voce tare pentru ajutorarea Ucrainei pe fondul scăderii sprijinului din partea partidului lor pentru a face acest lucru, au spus că nu există apetitul pentru un proiect de lege care să facă acest lucru, decât dacă închide și imigrația.

„Considerați-mă de partea Ucrainei; dacă nu ajutăm Ucraina și Putin scapă cu asta, vei fi într-un război cu NATO – am înțeles toate astea”, a spus senatorul Lindsey Graham, republican din Carolina de Sud. „Veți obține un vot republican robust pentru Ucraina, Israel, Taiwan dacă aveți o securitate reală a frontierei pentru a face față a ceea ce cred că este una dintre cele mai mari probleme de securitate națională pe care le-am văzut de când sunt aici”.

Marți seara, Biden a numit perspectiva de a permite ca ajutorul să expire ceva „pur și simplu greșit”.

„Eșecul de a sprijini Ucraina este pur și simplu o nebunie”, a spus el reporterilor. „Este împotriva intereselor SUA”.

„O să introducem asta”, a jurat el.

Votul planificat, care are loc la doar câteva zile după ce Casa Albă a avertizat că Statele Unite vor rămâne în curând fără bani pentru a trimite arme în Ucraina, vine probabil în cel mai incert moment pentru națiunea asediată de la primele luni haotice ale războiului.

Ucraina are nevoie urgent de mai multe muniții și alte arme pentru a încerca să schimbe curentul pe câmpul de luptă. Contraofensiva țării împotriva forțelor rusești înrădăcinate în sudul Ucrainei nu și-a îndeplinit până acum obiectivele, iar forțele Moscovei au pornit în ofensivă în est.

Senatorii s-au așteptat ca președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky să se alăture briefing-ului lor prin video securizat pentru a face un apel personal pentru mai mult ajutor. Dar Zelensky a anulat în ultimul moment, lăsând argumentul oficialilor administrației Biden: secretarul de stat Antony J. Blinken; secretarul apărării Lloyd J. Austin III; generalul Charles Q. Brown, președintele șefilor de stat major; și lideri de la Biroul Directorului de Informații Naționale și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.

Republicanii s-au plâns că lista de vorbitori nu include oficiali de frontieră, acuzându-l pe senatorul Chuck Schumer, democratul din New York și liderul majorității, că a refuzat să se implice în această problemă.

„Nici măcar nu vrea să aibă o negociere în acest sens. El nu ar aduce pe nimeni aici să vorbească despre asta”, a declarat reporterilor cu căldură senatorul Kevin Cramer, republican din Dakota de Nord. „E clar că militarii din sală nu vor să vorbească despre asta.”

Cramer l-a confruntat pe generalul Brown pe această temă în timpul briefing-ului, acuzându-l că nu a fost niciodată la graniță, potrivit unui consilier al Congresului care a descris întâlnirea confidențială sub condiția anonimatului.

Schumer le-a spus reporterilor că republicanii au „deturnat” briefingul, folosindu-l pentru a discuta despre măsurile de restrângere a punctelor de trecere a frontierei, discutie pe care democrații au respins-o.

„Se simt puțin asediați pentru că sunt blocați”, a spus el. „Sunt într-o cutie. Ei nu știu ce să facă. Dar vom continua să urmărim asta.”

Marți Schumer a încercat să strângă sprijinul republicanilor pentru a merge mai departe cu proiectul de lege, oferindu-le un vot cu privire la o propunere de frontieră la alegerea lor. Dar republicanii au spus că nu este suficient.

„Sper că toți membrii noștri votează nu”, a spus domnul McConnell reporterilor. El a fost cel mai deschis republican în favoarea continuării înarmării Ucrainei, dar a spus că opoziția partidului său față de proiectul de lege a fost „pentru a sublinia, sperăm pentru ultima dată, că insistăm asupra unor schimbări semnificative la granița SUA”.

Senatorii republicani au încercat să-și susțină cererile subliniind o creștere a trecerilor recente de frontieră și o întărire a sentimentelor în Camera condusă de republicani, unde președintele Mike Johnson a fost ferm că o măsură de cheltuieli care nu include măsuri majore la frontieră nu are sansa de a trece.

„În loc să se angajeze cu republicanii din Congres pentru a discuta despre reforme logice, administrația Biden a ignorat realitatea, alegând în schimb să se angajeze în poziții politice”, a scris domnul Johnson, care a votat în mod repetat împotriva ajutorului Ucrainei.

„Finanțarea suplimentară a Ucrainei depinde de adoptarea unei schimbări transformatoare a legilor națiunii noastre privind securitatea frontierei”, a spus Johnson, adăugând că administrația trebuie, de asemenea, să ofere parlamentarilor detalii despre modul în care a fost utilizată asistența pentru Ucraina.

Într-un discurs la Institutul SUA pentru Pace din Washington, Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, a declarat marți că, dacă Congresul nu aprobă rapid asistența militară pentru Ucraina, există o „posibilitate foarte mare” ca Ucraina să piardă razboiul.

Unii oficiali ai Pentagonului au respins afirmațiile Casei Albe conform cărora asistența militară pentru Ucraina este pe cale să se epuizeze, spunând că se așteaptă ca restul de 4,8 miliarde de dolari din autoritatea de ajutor să dureze până la iarnă.

Dar oficialii ucraineni insistă că, fără un aflux de mai mult ajutor, sunt sortiți în cel mai bun caz la un impas. Pe măsură ce transporturile de arme au încetinit, trupele ucrainene s-au luptat să avanseze pe câmpul de luptă – și se confruntă cu provocări de recrutare și antrenament pe măsură ce pierderea soldaților crește.

Putin a spus clar că investește într-un război lung: aproape o treime din cheltuielile țării anul viitor, aproximativ 109 miliarde de dolari , vor fi dedicate „apărării naționale”, conform unui buget pe care l-a semnat săptămâna trecută.

Alte stiri din Externe

Ultima oră