BCE vrea o „re-educare” a angajaților care critică politicile ecologice și de "diversitate" stârnind furia personalului

06 Mar 2024
BCE vrea o „re-educare” a angajaților care critică politicile ecologice și de "diversitate" stârnind furia personalului

Politicile woke creează tensiune la Banca Centrală a UE: personalul BCE se revoltă împotriva tentativelor de „re-educare” a angajaților care critică politicile ecologice si pro-LGBT, un director al băncii fiind criticat pentru abordarea sa dură, scrie Financial Times

BCE declanșează revolta personalului idin cauza abordării „nerespectuoase” a schimbărilor climatice
Angajații se plâng după ce directorul executiv a spus că noii angajați trebuie să fie „reprogramați” pentru a sprijini politicile ecologice si de diversitate

Comitetul de personal al BCE a cerut președintelui băncii Christine Lagarde și echipei sale de manageri să-și regândească stilul de management într-o scrisoare, văzută de Financial Times, în care se plânge de comentariile „nerespectuoase” făcute de un membru al consiliului executiv la o întâlnire de luna trecută.

Mișcarea evidențiază o creștere a dizidenței în rândul personalului BCE împotriva șefilor lor, care au făcut ca combaterea riscurilor schimbărilor climatice să fie o prioritate pentru banca centrală.

Frank Elderson, un olandez care s-a alăturat BCE la sfârșitul anului 2020, a declarat la ședința internă: „De ce am dori să angajăm oameni pe care trebuie să-i re-educăm pentru că, deși provin de la cele mai bune universități, încă nu știu să scrie cuvântul „climă”.

Reprezentanții personalului au spus că „mulți colegi au fost șocați de alegerea cuvintelor și de punctele de vedere ale domnului Elderson” și că ideea de „reprogramare” a oamenilor este „în contradicție directă cu valorile democratice pe care BCE și UE le susțin”. .

„Am încuraja comitetul executiv să reflecteze asupra stilului lor de conducere și să recunoască faptul că oamenii din societățile democratice nu vor fi „re-educați”, ci convinși prin raționamente și fapte și să conducă prin exemplu”, se spune în scrisoare, care a fost distribuită luni personalului BCE.

BCE, care urmează să mențină neschimbată rata principală a dobânzii din zona euro la întâlnirea sa de joi, a declarat că Elderson este „un susținător ferm” al tuturor formelor de diversitate.

„Mesajul său că știința climatică ar trebui să fie luată în considerare în activitatea BCE reflectă în mod direct strategia băncii”, a spus el, adăugând că colegii săi din comitetul executiv și-au împărtășit părerile „că toți factorii care afectează sarcinile mandatate ale BCE ar trebui înțeleși corespunzător”.

Mai mult de jumătate dintre angajații BCE care au răspuns la un sondaj realizat de sindicatul principal în acest an au declarat că Lagarde are performanțe slabe și aproape șase din 10 au spus că nu au încredere în ea sau în consiliu.

Comentariile lui Elderson, raportate pentru prima dată de Politico, au provocat, de asemenea, agitație politică. Parlamentul European a cerut săptămâna trecută BCE să investigheze declarația sa și să „abordeze rapid orice suspiciune de părtinire ideologică”, într-o rezoluție pe care a adoptat-o ​​în raportul anual al băncii centrale.

Deputații europeni și-au exprimat „grava îngrijorare” cu privire la comentariile sale, au cerut BCE să acorde „un accent nedescurajat” asupra mandatului său principal de stabilitate a prețurilor – definită ca inflație la 2% – și au subliniat „importanța pluralismului pentru cultura instituțională a BCE”. 

Lagarde a răspuns la întrebările deputaților europeni despre Elderson spunând ca: „Deși îmi susțin pe deplin toți colegii, inclusiv pe cel pe care l-ați menționat, îmi dau seama că uneori cuvintele pot depăși puțin pasiunea din spatele a ceea ce exprimă.

„Aveți încredere în mine că diversitatea nu va fi diluată de pasiunea pentru ceva care este extrem de important și are impact asupra activității noastre”, a spus ea.

Lagarde a sporit eforturile BCE de a aborda riscurile schimbărilor climatice, ajustându-și regulile privind garanțiile și reinvestițiile în obligațiuni pentru a ține seama de factorii verzi și înființarea unui hub climatic intern.

În timp ce unele bănci centrale, cum ar fi Rezerva Federală a SUA, au adoptat o abordare prudentă, Elderson a făcut din climat problema principală în rolul său de vicepreședinte al consiliului de supraveghere al BCE, care supraveghează cele mai mari bănci din zona euro.

Olandezul a avertizat recent 20 de bănci că BCE va impune amenzi zilnice dacă nu vor începe să evalueze și să abordeze riscurile climatice în curând. El a mai spus că BCE ar trebui să ia în considerare o schimbare ecologică atât în ​​portofoliul său de obligațiuni de 4,7 miliarde EUR, cât și în finanțarea ieftină pentru băncile comerciale.

Comitetul de personal format din nouă membri, care este ales de toți angajații, a declarat: „Mulți colegi susțin individual decizia BCE de a include schimbările climatice în mandatul BCE”. Dar a adăugat că există „motive întemeiate pentru a pune la îndoială legitimitatea BCE de a-și autoextinde granița propriului mandat fără nicio modificare a cadrului legal și pe baza opiniilor conducerii sale”.

Scrisoarea sa a comparat abordarea BCE cu privire la schimbările climatice cu subiecte precum imigrația și conflictele geopolitice, spunând că BCE ar trebui să depună eforturi pentru diversitate de gândire „în loc să aibă opinii unilaterale impuse unilateral de sus în jos”.

Acesta a adăugat că comentariile lui Elderson au urmat „altor declarații publice făcute de membrii consiliului executiv care au fost percepute ca lipsite de respect față de personalul BCE”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră