"Batman" trăieşte în Canada. Ce super - puteri are bărbatul

08 Mai 2015
 Anumite persoane cu probleme de vedere au învăţat să folosească ecolocaţia pentru a se deplasa.

Brian Borowski, un bărbat în vârstă de 59 de ani din Canada, a început să înveţe singur să se ghideze după ecolocaţia, modalitate de orientare în spaţiu a liliecilor, bazată pe reflectarea ultrasunetelor de anumite obstacole, la vârsta de trei ani.

El îşi pocneşte degetele sau îşi foloseşte limba în timp ce se mişcă pentru a identifica ecourile. Cu toate că multe persoane oarbe se folosesc de auz pentru a se deplasa, puţini îşi folosesc acest simţ pentru a crea sunete care să-i ajute să se deplaseze.

”Când merg pe un trotuar şi trec pe lângă copaci, pot să aud copacul: trunchiul vertical şi poate chiar şi ramurile de deasupra mea. Pot să aud o persoană care se află în faţa mea şi pot astfel să o ocolesc”, a explicat bărbatul.

Canadianul i-a ajutat pe cercetători să determine cât de precis pot fi determinate distanţele relative dintre obiecte şi dimensiunile lor de către persoanele care folosesc ecolocaţia. Pentru o persoană care vede nu este foarte dificil să îşi dea seama dacă un obiect este mai mic pentru că este mai departe sau nu. Borowski a trecut cu brio acest test. (sursa descoperă.ro)

Video

https://www.youtube.com/watch?v=WHYCs8xtzUI

Alte stiri din Externe

Ultima oră