BASARABIA, proiectul SECRET al lui Putin. Saakașvili: Rușii se pregătesc. Acolo se pune ceva la cale!

23 Iun 2015
BASARABIA, proiectul SECRET al lui Putin. Saakașvili: Rușii se pregătesc. Acolo se pune ceva la cale!
Rusia lucrează activ și în secret la elaborarea așa-numitului proiect "Basarabia", ce ar urma să fie pus în aplicare în regiunea Odesa, a declarat Mihail Saakașvili. 
 
"Mi-e rușine să recunosc, dar la proiectul Basarabiei ucrainene până de curând s-a gândit mai mult Vladimir Putin decât guvernul nostru. Autoritățile ruse se pregătesc. Acolo ceva se pune la cale. Majoritatea locuitorilor din regiunea Odesa urmăresc posturi de televiziune rusești, astfel, principala mea îngrijorare nu este un atac direct al Rusiei”, a adăugat fostul președinte al Georgiei, citat de liga.net.
 
"În regiune domină o sărăcie puternică, drumurile sunt cele mai proaste din Europa. Nu sunt drumuri oarecare, ci o legătură strategică între Ucraina și Uniunea Europeană”, a spus Saakașvili, care a precizat că oamenii din sudul Basarabiei sunt izolați și văd Ucraina doar prin prisma imaginii create de propaganda rusă.
 
liga.net amintește faptul că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a neutralizat, în timpul unei operațiuni speciale, un grup de separatiști a căror activitate era coordonată din Rusia și urmărea proclamarea unei "republici populare” în regiunea Odesa. 
 
La începutul lunii aprilie, la Odesa, a avut loc congresul de constituire a așa-numitei „Rade Populare a Basarabiei”, scrie independent.md. 
 
Presa ucraineană scria atunci că la reuniune au participat și mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, printre care și fostul deputat comunist Grigore Petrenco, care a negat însă informațiile.
 
În regiunea Odesa, sudul Basarabiei, locuiesc 150.000 de etnici bulgari și 50.000 de găgăuzi. Potrivit independent.md, majoritatea acestor etnici, supuși în timp unei agresive politici de rusificare, reprezintă nucleul dur al populației pro-ruse din această regiune a Ucrainei.

Mihail Saakașvili a devenit guvernator al regiunii Odesa după ce, anterior, a făcut parte din echipa de consilieri a președintelui ucrainean Petro Poroșenko. 
 
Saakașvili este inculpat de justiția din Georgia în patru dosare, acțiuni pe care el le consideră motivate politic. Autoritățile de la Tbilisi au cerut extrădarea sa, dar Kievul a respins cererea georgiană.

Alte stiri din Externe

Ultima oră