Aproape un miliard de euro pentru migrație! Iată pe ce se vor cheltui banii tăi în 2017

04 Dec 2016 | scris de Istvan Deak
Aproape un miliard de euro pentru migrație! Iată pe ce se vor cheltui banii tăi în 2017

După aprobarea formală de către Consiliu a acordului de conciliere cu Parlamentul privind bugetul pe 2017 la 28 noiembrie, Parlamentul a aprobat bugetul cu 438 voturi la 194 și 7 abțineri.

“Bugetul 2017 se concentrează pe prioritățile noastre de susținere a creșterii economice, de creare de locuri de muncă - mai ales pentru tineri - și de combatere a crizei migrației. Cele 500 milioane euro suplimentare pe care le-am obținut pentru Inițiativa pentru Tineri sunt un semnal clar pentru UE că trebuie să acționeze. De asemenea, am făcut tot ce am putut pentru a găsi soluții la cauzele migrației”, a spus raportorul principal pentru secțiunea Comisiei, Jens Geier.

“Este regretabil cum Comisia a ignorat lectura Parlamentului și nu a introdus punctul privind introducerea în rezervă a remunerațiilor foștilor comisari, ce ar putea fi eliberată doar cu condiția unui cod mai strict de conduită. Acest punct a fost adoptat de Parlament cu o largă majoritate, cu scopul de a îmbunătăți comportamentul Comisarilor și, ca urmare, și imaginea instituției în ansamblu”, a spus raportorul pentru celelalte secțiuni Indrek Tarand.

Tineri, creștere economică și locuri de muncă
Parlamentul a adăugat 500 milioane de euro la propunerea inițială de buget pentru Inițiativa pentru tineri (YEI) pentru a-i ajuta pe tinerii care își caută un loc de muncă. De asemenea, Parlamentul a mai adăugat 200 milioane euro pentru a susține inițiative privind creșterea economică și locurile de muncă, cum ar fi COSME (competitivitatea IMM-urilor), Connecting Europe Facility (CEF, finanțarea proiectelor de infrastructură), Orizont 2020 (proiecte de cercetare) și Erasmus+ (mobilitatea studenților).

Criza migrației și a refugiaților
Deputații au asigurat un pachet de 728 milioane euro în special pentru fonduri destinate migrației, care include 28 milioane suplimentare pentru sprijinul UNRWA acordat refugiaților din Palestina (total 310 milioane euro) și încă 3 milioane de euro pentru a sprijini negocierile de pace în Cipru (total 34,8 milioane euro).

Alte stiri din Externe

Ultima oră