Băncile din Grecia nu se redeschid, așa cum au anunțat oficialii de la Atena

09 Iul 2015
Băncile din Grecia nu se redeschid, așa cum au anunțat oficialii de la Atena
Băncile din Grecia vor rămâne închise până luni, 13 iulie, a anunțat ministerul de Finanțe de la Atena, în timp ce Guvernul este așteptat să prezinte un nou plan de reforme.

Potrivit AFP, preluată de Times of India, oficialii greci anunțaseră că, începând din 7 iulie, băncile se vor deschide progresiv, ceea ce nu s-a întâmplat. Instituțiile bancare au fost închise la 28 iunie, iar grecii au putut retrage numai 60 de euro zilnic, o limită impusă pentru a evita lipsa de lichidități.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime.

Alte stiri din Externe

Ultima oră