Poliţia din Baltimore este vizată de o anchetă federală pentru moartea lui Freddie Gray

09 Mai 2015
Poliţia din Baltimore este vizată de o anchetă federală pentru moartea lui Freddie Gray
Justiția americană a deschis o anchetă federală în legătură cu practicile poliției din Baltimore în materie de respectare a drepturilor civile, după moartea unui tânăr de culoare în acest oraș, a anunțat ministrul american al justiției, Loretta Lynch, relatează Tribune de Geneve.
'Astăzi (vineri), Ministerul de Justiție a deschis o anchetă pentru a vedea dacă poliția din Baltimore este angajată într-o formă sau practică de încălcare a Constituției', a declarat ministrul Loretta Lynch.

Revolte rasiale au izbucnit în Baltimore după funeraliile unui tânăr de culoare, în vârstă de 25 de ani, Freddie Gray, care a murit la 19 aprilie după arestarea sa de către poliție.

'Această investigație va începe imediat și se va concentra pe acuzații potrivit cărora ofițeri ai Departamentului de Poliție din Baltimore folosesc excesiv forța, inclusiv forța cauzatoare de moarte, conduc căutări, percheziții și arestări ilegale și se angajează în acțiuni polițienești discriminatorii', a mai spus Loretta Lynch.

În cadrul conferinței de presă în care a anunțat lansarea anchetei, Lynch s-a referit la relațiile tensionate dintre locuitorii din Baltimore și poliția orașului.

'În pofida faptului că s-au înregistrat progrese, este clar că evenimentele recente au dat naștere unei degradări serioase a încrederii publice' în poliția locală, a mai spus ea.

Tânărul de culoare Freddie Gray a murit în urma unei răni "grave" în cursul transportării sale în 12 aprilie, fără centură, cu picioarele și mâinile legate, culcat pe burtă, într-o dubă a poliției.

Acesta a fost ultimul dintr-o serie de abuzuri ale poliției față de afroamericani, care au reaprins tensiunile rasiale latente în SUA. Decesul lui Freddie Gray a provocat numeroase manifestații de protest, dintre care una a degenerat în revoltă săptămâna trecută în Baltimore. După mai multe zile, cu restricții de circulație pe timp de noapte, orașul a revenit la calm. (M.C)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră