De ce s-a prăbuşit avionul TU-154 care avea Corul Armatei Roşii la bord

29 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
De ce s-a prăbuşit avionul TU-154 care avea Corul Armatei Roşii la bord

Anchetatorii ruși care investighează catastrofa aviatică în care a fost implicat duminică dimineața un avion Tupolev TU-154 al armatei ruse au studiat cutia neagră care conţine discuţiile dintre piloţi.


Cauza cea mai probabilă a tragediei pare a fi, în urma examinării înregistrărilor din cutia neagră, o defecţiune a flapsurilor, anunţă agenţiile de presă DPA şi EFE, preluate de agerpres.ro.

„Flapsurile! La naiba! Altimetrul! Comandante, ne prăbușim!” — este o parte a dialogului din cabina de pilotaj redat de publicația rusă Komsomolskaia Pravda.

Flapsurile (voleții) sunt elementele mecanice mobile plasate în partea posterioară a aripilor și au rolul de a spori portanța avionului la viteze reduse.

Ipoteza unei disfuncționalități a flapsurilor este sprijinită și de o declarație a unui militar rus, care a văzut de la sol evoluția avionului în ultimele momente dinaintea prăbuşirii sale în Marea Neagră. Tragedia s-a soldat cu moartea a 92 de persoane, la bordul avionului aflându-se 64 de membri ai Corului Armatei Roşii, membrii Ansamblului Aleksandrov.

Martorul ocular a observat că, în loc să ia înălțime, avionul care tocmai decolase de pe aeroportul din Soci a coborât rapid către suprafața apei, la fel ca în cazul unei manevre de aterizare, aeronava zburând cu o viteză mică și cu botul ridicat, iar în final pare să fi lovit apa cu coada.

Operaţiunile de recuperare a resturilor avionului şi a cadavrelor continuă, nefiind excluse nici alte ipoteze legat de producerea acestei tragedii, precum o eroare de pilotaj ori defecțiuni tehnice de altă natură.

Avionul implicat în accident aparținea Ministerului rus al Apărării și a fost fabricat în anul 1983, aparatul de zbor îndreptându-se spre Siria, unde corul urma să ofere un concert de Anul Nou la baza militară rusă din Latakia. La bordul avionului se aflau şi jurnalişti, membri ai echipajului şi militari.

Alte stiri din Externe

Ultima oră