AVERTISMENTUL șefului diviziei antiterorism din poliţia britanică. Care este "arma secretă" a militanților islamiști

22 Apr 2015
AVERTISMENTUL șefului diviziei antiterorism din poliţia britanică. Care este
Unele firme IT si de telecomunicatii ajuta militantii islamisti sa fie depistati de catre autoritati, prin dezvoltarea unor sisteme "favorabile teroristilor", a avertizat Mark Rowley, seful diviziei antiterorism din Politia britanica. Rowley a declarat ca aceste companii trebuie sa tina cont de responsabilitatea sociala pe care o au in momentul dezvoltarii unor produse care ingreuneaza accesul anchetatorilor la unele materiale. 
 
"Unele tipuri de tehnologii ultramoderne, fie ca este vorba de comunicatii, fie de alte domenii, pot fi setate in diferite feluri. Pot fi setate intr-un fel favorabil teroristilor, un fel care ii ajuta, creand probleme pentru autoritati si pentru serviciile secrete. Sau pot fi setate intr-un fel care nu favorizeaza acest lucru", a explicat Rowley, conform Reuters.
 
Serviciile de informatii au inceput sa sesizeze probleme dupa dezvaluirile facute de Edward Snowden, fostul angajat al Agentiei americane pentru Siguranta Nationala (NSA). Documentele difuzate de Snowden au relevat ca agentiile de informatii au colectat date de la companii precum Google, Yahoo si Microsoft. Ca reactie, aceste firme au creat produse care au coduri speciale menite sa ingreuneze interceptarea comunicatiilor.
 
"Snowden a creat un mediu in care unele companii din domeniul tehnologiei informationale se simt mai putin confortabil in colaborarea cu autoritatile si cu serviciile de informatii; in schimb, tipii rai sunt mai bine informati. Ne plac avantajele Internetului si tot ce decurge din asta, dar avem nevoie de sustinerea acestor companii pentru a ne asigura ca fac tot posibilul pentru a opri exploatarea tehnologiilor de catre teroristi", a mai spus Rowley.
 
Serviciile britanice de securitate monitorizeaza mii de suspecti de terorism la Londra si sunt implicate zilnic in operatiuni in acest scop.
 
Anul trecut, Marea Britanie a ridicat nivelul sau de amenintare internatională la "sever", al doilea in ordinea clasificarilor. Premierul britanic David Cameron a avertizat ca jihadistii din gruparea Statul Islamic care lupta in Siria si Irak reprezintă cel mai mare risc de securitate cu care tara s-a confruntat vreodata. (V.M.)

Alte stiri din Externe

Ultima oră