Autorităţile ruse au detectat izotopi radioactivi în urma accidentului atomic din Arhangelsk

26 Aug 2019 | scris de Mediafax
Autorităţile ruse au detectat izotopi radioactivi în urma accidentului atomic din Arhangelsk

Agenţia de meteorologie din Rusia a anunţat că a detectat izotopi radioactivi în mostrele colectate din regiunea Arhangelsk unde, la începutul lunii august, s-a produs un accident în cursul testării unei rachete, informează publicaţia The Moscow Times, citând agenţia de ştiri Interfax, scrie MEDIAFAX.

Meteorologii ruşi au detectat izotopi de stronţiu, bariu şi lantan.

Agenţia de meteorologie a explicat că un nor radioactive de gaze inerte s-a format în urma dezintegrării izotopilor şi a cauzat creşterea bruscă şi de scurtă durată a nivelului de radiaţii înregistrată în zona oraşului Severodvinsk după accident.

Agenţia atomică rusă (Rosatom) a anunţat iniţial că cinci persoane au murit, iar trei au fost rănite după explozia produsă pe 8 august în timpul testării unei rachete cu combustibil lichid. Alte două persoane au murit ulterior în urma rănilor suferite.

Doi angajaţi răniţi în accidentului din nordul Rusiei au murit din cauza contaminării radioactive, afirmă surse medicale citate de presa rusă.

Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de "armament", subliniind că proiectele militare vor continua. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Autorităţile din Norvegia au anunţat pe 15 august că au depistat concentraţii infime de iod radioactiv în regiuni situate în apropierea frontierei cu Rusia.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat asigurări că explozia rachetei nucleare nu generează niciun risc, iar radiaţiile nu au crescut.

Nivelul radiaţiilor în oraşul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, în urma unui accident produs în timpul testării unui rachete, a anunţat agenţia rusă de meteorologie, Rosgidromet.

Iniţial, autorităţile militare ruse au susţinut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid şi au negat informaţiile privind o creştere a radioactivităţii, contrazicând administraţia oraşului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul. Administraţia oraşului a anunţat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost şters ulterior fără nicio explicaţie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră