Austria interzice plăcuţele de înmatriculare cu numere ce semnifică "Heil Hitler"

23 Iul 2015
Austria interzice plăcuţele de înmatriculare cu numere ce semnifică
Austria dă jos plăcuţele de înmatriculare personalizate folosite de neo-nazişti, prin interzicerea unor coduri mai puțin cunoscute, cu un ascuns simbolism de extremă-dreaptă, scrie BBC. Folosirea unor combinaţii de litere precum HJ sau NS, însemnând Tineretul Hitlerist şi Socialism Naţional, a fost interzisă în cazul plăcuţelor de înmatriculare personalizate din Austria.

Autorităţile din Transporturi au dat publicităţii o listă cu peste 300 de coduri criptate care au fost interzise.  Acestea includ şi numărul 88 care înseamnă "Heil Hitler". Noua lege, care a intrat  în vigoare astăzi, interzice de asemenea folosirea IS sau ISIS pe plăcuţele de înmatriculare personalizate în încercarea de a-i împiedica pe austrieci să-şi arate susţinerea pentru gruparea Statul Islamic. 

"S-a interzis folosirea unor numere naziste evidente începând din 1989 când plăcuţele de înatriculare personalizate au fost puse în vânzare", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului austriac al Transporturilor. "Dar am realizat că extrema dreaptă s-a adaptat şi recurge la coduri ascunse. Şi am fost nevoiţi să să schimbăm legea", a mai spus acesta.

Combinaţiile interzise sunt:

BH - Blood and Honour (sânge şi onoare)
420 - 20 Aprilie, ziua de naştere a lui Hitler
1919 - insemnând SS, unde S este cea de-a 19 literă în alfabet
WAW - White Aryan War (războiul arienilor albi)
FG - Fuehrer's Geburtstag (ziua de naştere a liderilor)
88 - Heil Hitler


Numai plăcuţele noi de înmatriculare vor fi  vizate de noua lege. Abrevierile în afara legii includ  şi WP, însemnând "Puterea albilor ". Combinaţiile de numere nu fusesesă incluse anterior, dar acum, coduri precum 18, însemnând "Adolf Hitler'" (deoarece A este prima literă în alfabet, iar H a opta), sunt interzise.

Lista, realizată împreună cu organizaţie ce reprezintă foşti prizionieri în lagărele de concentrare, nu este exhaustivă, spun oficialităţile. "Ideologia naţional-socialistă nu are ce căuta în societatea noastră", a declarat ministrul austriac al Transporturilor, Alois Stoege, care a făcut presiuni pentru adoptarea acestei legi. Mai mult de jumătate de milion de austrieci au plăcuţe de înmatriculare personalizate, conform datelor oficiale. 

Decizia autorităţilor austriece vine după demersuri similare ale Germaniei care încearcă să dea jos simbolurile neo-naziste. În Germania, legea prevede că plăcuţele de înmatriculare nu trebuie să aducă atingere moralităţii. Fiecare stat are propria listă cu coduri interzise, iar unele sunt mai stricte decât altele. Încercările de a introduce o reglementare la nivel federal, similară cu cea din Austria, nu au avut succes până acum.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră