Atrocități inimaginabile în Sudanul de Sud. Militarii, autorizați să VIOLEZE femeile în contul salariului

11 Mar 2016 | scris de Veronica Micu
Atrocități inimaginabile în Sudanul de Sud. Militarii, autorizați să VIOLEZE femeile în contul salariului

"Am primit informații că milițiile aliate guvernului folosesc violul ca instrument de teroare și ca armă de război. Scara și tipul de violențe sexuale, comise în special de forțele guvernamentale SPLA (armata populară de eliberare a Sudanului) și milițiile cu care sunt aliate, sunt descrise cu detalii îngrozitoare si devastatoare, la fel ca și atitudinea dezinvoltă, dar calculată, a celor care au masacrat civili și au distrus bunuri și mijloacele de subzistență", declară Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, potrivit Yahoo News.

Potrivit raportului ONU, "grupări aliate cu guvernul sunt autorizate să violeze femeile în contul salariului", pornind de la principiul "faceți ce puteți și luați ce vreți".

Actualul conflict din Sudanul de Sud a izbucnit în decembrie 2013, prin lupte în cadrul armatei sud-sudaneze, divizată de-a lungul liniilor politico-etnice de rivalitatea în fruntea regimului între președintele Salva Kiir și fostul său vicepreședinte, Riek Mashar.

Diverse miliții tribale s-au alăturat luptelor, de o parte sau de alta, ambele tabere fiind acuzate de comiterea unor masacre etnice și a altor abuzuri.

Raportul ONU de anul trecut arăta că intensificarea luptelor "a fost marcată nu numai de acuzații de crimă, viol, răpire, jaf, incendieri și strămutări de populație, dar și de o brutalitate și o intensitate nemaiîntâlnite".

La jumătatea lunii iunie 2015, UNICEF a acuzat forțele armate care se înfruntă în Sudanul de Sud, stat independent de patru ani, că au comis crime atroce asupra copiilor, precum castrări și violuri.

În acest conflict, pentru care nu a fost avansat niciodată un bilanț oficial, ar fi murit zeci de mii de oameni, potrivit observatorilor. Conform ONU, două treimi din cele 12 milioane de locuitori ai țări au nevoie de ajutor pentru a supraviețui.

Alte stiri din Externe

Ultima oră