Atentatul de la Berlin. Cum a fost posibil? SIMPLU!

20 Dec 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
Atentatul de la Berlin. Cum a fost posibil? SIMPLU!

Atentatul petrecut luni seara la Târgul de Crăciun din Berlin putea fi prevăzut, dar cu greu putea fi oprit.

După atentatul de la Nisa, când un camion a intrat în mulțime și a ucis 88 de persoane, era previzibil că „schema” putea fi pusă în aplicare oricând.

La Berlin cu atât mai mult. Existau toate elementele ca acest lucru să se întâmple.

Târgul de la Ku'damm (unul dintre bulevardele berlineze care trec prin zonă), nu era un târg de Crăciun asemănător celorlalte din Germania. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, acestea sunt amplasate în centrele istorice ale orașelor. Dortmund, Koln, Munchen – sunt orașe care au câte un târg de Crăciun amplasat pe străzi tradiționale în sau în apropierea centrelor istorice pe unde greu pătrunzi cu un camion de aprovizionare, ca să nu zicem unul de mărime celui din Berlin.

Tărgul berlinez ( de fapt unul dintre ele, pentru că mai avem altul, mai frumos în Alexanderplatz precum și multe altele, mai mici), ei bine, târgul berlinez se află la intersecția a mari bulevarde – Kudamm, Budapester și Tauentizerstr. Bulevarde cu până la trei benzi pe sens – da, puteai să treci cu TIR-ul fără nici o jenă.

Nu poți instala baricade, nu poți organiza controale, nu poți restricționa circulația. Dacă este să faci așa ceva, vei bloca iremediabil centrul Berlinului.

Și mai avea o circumstanță agravantă acest târg. Se afla în zona central-vestică a orașului, în apropiere de Kudamm, bulevardul cu cele mai mari branduri, un adevărat rai al cumpărăturilor. Practic, târgul se află în curtea Mall-ul Europacenter și la 400 de m de KaDeWe – un fel de Galeriile Lafayette dacă îmi ingăduiți licența.

Turiștii care vizitau târgul nu au avut nici o șansă. Și asta pentru că majoritatea căsuțelor care alcătuiesc târgul sunt orientate cu spatele către stradă. Din stradă nu vezi de fapt decât un zid de căsuțe; în interior, totul pare feeric, nu vezi strada, nu vezi camionul intrând în căsuțe, nu vezi nimic care te-ar putea pregăti pentru ce ar urma să vină. Când construcțiile se dărâmă peste tine este prea târziu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră