Reacția UE la atentatele teroriste: întărirea Europol și un registru cu numele pasagerilor

10 Dec 2015 | scris de Istvan Deak
Reacția UE la atentatele teroriste: întărirea Europol și un registru cu numele pasagerilor

După aproape trei săptămâni de la atacurile din Paris, problema luptei contra terorismului rămâne în centrul atenției Parlamentului European. Membrii comisiei parlamentare pentru libertăți civile au discutat despre strategia necesară la nivelul UE pentru intensificarea luptei împotriva oragizației teroriste Statul Islamic.

Conform site-ului Parlamentului European, Europol, Oficiul European de Poliție, este, probabil, cea mai bună armă comună a Uniunii Europene atunci când vine vorba de a combate o acțiune teroristă.

Pentru a-i îmbunătăți capacitățile de luptă împotriva terorismului, Parlamentul a ajuns, 26 noiembrie, la un acord informal cu guvernele, în cadrul Consiliului, pentru a extinde mandatul Europol. Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a aprobat deja acordul pe 30 noiembrie.

„Noile reguli Europol sunt cel mai bun răspuns pe care îl putem da amenințării teroriste”, a declarat raportorul spaniol Agustín Díaz de Mera. Cu aceste noi competențe, agenția ar trebui să poată înființa mai ușor unități specializate și să facă schimb de informații cu entități private în anumite cazuri.

Crearea unui registru UE cu numele pasagerilor
Schimbul de informații între statele membre și identificarea mai ușoară a suspecților și potențialilor „luptători străini” sunt instrumente esențiale pentru aplicarea legii.

Propunerea europeană privind registrul cu numele pasagerilor pune bazele unei colecții mai sistematice pentru utilizarea și păstrarea datelor pasagerilor companiilor aeriene internaționale.

Raportorul britanic Timothy Kirkhope a prezentat un raport în comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne cu privire la progresul negocierilor începute în septembrie, între Parlament, Consiliu și Comisie.

Kirkhope a declarat că există șanse bune de a se ajunge la un acord până la sfârșitul acestui an. Cu toate acestea, mai rămân puncte de dispută în ceea ce privește, de exemplu, perioada de păstrare a datelor.

Recentele atacuri de la Paris au arătat că orice slăbiciune în cooperarea dintre statele membre poate servi drept spațiu de manevră pentru extremiști.

„Trebuie să arătăm cetățenilor că suntem în măsură să le garantăm securitatea. Determinarea, pragmatismul și acțiunile la sol sunt elementele necesare pentru abordarea serioasă a terorismului ”, a declarat coordonatorul european pentru combaterea terorismului Gilles de Kerchove. (I.D)

Alte stiri din Externe

Ultima oră