UPDATE. Atacul cibernetic mondial a făcut sute de mii de victime." Nu am mai văzut un astfel de atac".

14 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Atacul cibernetic mondial a făcut sute de mii de victime." Nu am mai văzut un astfel de atac".

Şeful Europol, Rob Wainwright, a declarat duminică, într-un interviu, că atacul cibernetic de vineri a făcut peste 200.000 de victime, în 150 de ţări, printre care şi România. Experţii în securitate avertizează că un nou atac este iminent şi ar putea fi de neoprit, relatează BBC.

În interviul acordat postului britanic ITV, Wainright a spus că lumea se află în faţa unei ameninţări care escaladează şi există îngrijorări despre posibile atacuri luni dimineaţă. Virusul cibernetic, care a lovit mai multe ţări, a preluat controlul asupra fişierelor utilizatorilor, iar cei care l-au lansat au cerut răscumpărări.

Conform şefului Europol, doar câteva dintre victimele atacului au plătit răscumpărări. Majoritatea victimelor atacului provin din mediul de afaceri, fiind vizate mari corporaţii.

Printre acestea, se numără spitalele britanice, constructorul de automobile francez Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universități din Grecia și Italia. Cele mai afectate ţări sunt Rusia şi Marea Britanie.

 Wainwright s-a declarat îngrijorat că numărul celor afectaţi de atac va creşte luni dimineaţă când oamenii se vor întoarce la muncă, adăugând că atacul este fără precedent. 

"Desfășurăm operațiuni împotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, însă până acum nu am mai văzut un astfel de atac", a mai spus șeful Europol.

Conform TVR, în România, bilanţul atacului cibernetic este, până acum, de 322 adrese IP publice. CERT.ro a comunicat că există informaţii despre probleme în 4 reţele sau sisteme gestionate de sectorului public.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră