Atacatorul din Noua Zeelandă a fost recent în Bulgaria, de unde a plecat în România

16 Mar 2019 | scris de M.C.
Atacatorul din Noua Zeelandă a fost recent în Bulgaria, de unde a plecat în România

Autorul atacului la două moschei din Christchurch, Brenton Harrison Tarrant, un australian în vârstă de 28 de ani, a călătorit în Bulgaria, din 9 în 15 noiembrie 2018, a precizat procurorul general de la Sofia, Sotir Ţaţarov, citat de AFP, preluată de News.ro.

Autorităţile bulgare au deschis o anchetă pentru a stabili dacă versiunea sa, conform căreia „dorea să descopere situri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice, este corectă sau dacă avea alte obiective”, a mai spus procurorul general într-o conferinţă de presă.

Ministrul de Interne, Mladen Marinov, a adăugat că ancheta vizează elucidarea „motivelor” călătoriei bărbatului şi eventuale „contacte cu alte persoane”.

Din primele elemente pe care le au autorităţile bulgare nu rezultă totuşi „date ale unor activităţi teoriste şi contacte ale aceste persoane în Bulgaria”, a precizat procurorul general.

Autorităţile bulgare au însă informaţii precise în privinţa itinerariului acestuia: a sosit la Sofia din Dubai, la 9 noiembrie, a închiriat o maşină în 10 noiembrie şi  „a vizitat situri istorice” în zece localităţi bulgare.

Bărbatul a părăsit Bulgaria în 15 noiembrie cu un zbor spre Bucureşti, unde a închiriat o maşină pentru a merge în Ungaria, a mai declarat procurorul general.

Se pare că acesta a mai fost în sud-estul Europei, într-o scurtă călătorie în Balcani, în 28-20 decembrie 2016, călătorind cu autocarul prin Serbia, Croatia, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina.

Brenton Harrison Tarrant a fost acuzat sâmbătă de crimă după atacul său armat soldat cu moartea a 49 de persoane, scrie The Guardian.

Tarrant va rămâne în detenţie în Christchurch până la 5 aprilie. El nu a solicitat să fie eliberat pe cauţiune.

Atentatorul deţinea permis de armă din noiembrie 2017 şi cumpărase două arme semi-automate şi trei puşti, dintre care două de vânătoare.

Cetăţeanul australian a călătorit sporadic în Noua Zeelandă, unde a rămas pentru o perioadă variată de timp.

Autorul atacului s-a identificat online înainte de masacru ca fiind cetăţeanul australian Brenton Tarrant. Pe un cont de Twitter care a fost şters, el a postat mai multe fotografii cu ceea ce par a fi încărcătoare de puşti şi un link către un manifest.

Documentul de 74 de pagini începe printr-un citat dintr-o poezie de Dylan Thomas: „Nu fi blând în acea noapte bună” şi apoi continuă printr-un discurs despre genocid.

Tarrant vorbeşte despre motivaţiile sale, el dorind să creeze „o atmosferă a fricii” şi să „incite la violenţă” împotriva musulmanilor. Manifestul este numit „Marea Înlocuire”, după teoria conform c-reia populaţia creştină europeană este înlocuită, ca urmare a migraţiei în masă şi a creşterii demografice, de populaţii provenind din Orientul Mijlociu şi din Africa Subsahariană.

În manifest, Tarrant face referire şi la Darren Osbourne, cel care a fost închis pe viaţă după atacul său criminal asupra musulmanilor de la moscheea din Finsbury Park, în Londra, în 2017.

„Îi susţin pe cei care iau atitudine împotriva genocidului etnic şi cultural. Luca Traini, Anders Breivik, Dylan Roof, Anton Lundin Pettersson, Darren Osbourne, etc”, se arată în document. Bărbatul a notat, de asemenea, că a fost născut „într-o familie din clasa muncitoare, cu venituri mici” şi că a decis să ia atitudine pentru a asigura un viitor oamenilor săi.

Numele domnitorului român Şerban Cantacuzino fusese scris de autorul atacului pe unul dintre încărcătoarele de armă folosite în timpul masacrului.

Australianul, care s-a şi filmat comiţând atacul, scrisese mai multe nume de personaje istorice pe încărcătoarele armelor, considerându-le, probabil, eroi ai creştinătăţii.

Printre aceştia şi numele lui Şerban Cantacuzino, domnitor al  Țării Românești între 1678 și 1688. Acesta a participat la asedierea Vienei de către turci în 1683, dar a fost de partea otomanilor. 

Atacatorul probabil a crezut că Şerban Cantacuzino a luptat de partea creştinilor în 1683, astfel că l-a considerat un erou al luptelor împotriva Islamului.

Adept al doctrinei ”supremației albilor”, australianul de 28 de ani s-a declarat un fan al lui Anders Breivik și spune că reprezintă milioane de europeni care se opune ”asaltului asupra civilizației”.

”Sunt un alb obișnuit, dintr-o familie obișnuită. Care a decis să ia atitudine pentru oamenii lui” a scris atacatorul.

Documentul a fost șters de pe rețelele de socializare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră