UPDATE. Arnold Schwarzenegger îl atacă pe Trump: A stat acolo ca un laş

17 Iul 2018
UPDATE. Arnold Schwarzenegger îl atacă pe Trump: A stat acolo ca un laş

Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului California, i-a transmis preşedintelui Donald Trump, prin intermediul unei înregistrări video, că a făcut de râs Statele Unite prin comportamentul pe care l-a avut la întâlnirea cu Vladimir Putin, care a avut loc la Helsinki.

„Tocmai am văzut conferinţa pe care ai ţinut-o cu Vladimir Putin: a fost penibilă. Ai stat acolo ca un laş, ca un admirator care mai avea puţin şi îi cerea un autograf sau un selfie. Ai vândut comunitatea serviciilor de informaţii şi Departamentul de Justiţie şi, în primul rând, ţara noastră. Eşti preşedintele Statelor Unite, nu ar trebui să faci asta! Ce se întâmplă cu tine?”, i s-a adresat republicanul lui Trump.

El a adăugat: „Ce s-a întâmplat cu acele cuvinte puternice şi ferme ale lui Ronald Reagan când s-a aflat lângă Zidul Berlinului şi a spus: «Domnule Gorbaciov, dărâmaţi acest zid»? Ce s-a întâmplat cu toate astea?”.

Preşedintele american Donald Trump a fost aspru criticat în ţară, atât de către democraţi, cât şi de către unii republicani, după ce a declarat în timpul conferinţei de presă cu Vladimir Putin că Rusia nu avea niciun motiv să se implice în alegerile prezidenţiale din 2016, contrazicând astfel serviciile secrete americane. Criticii lui Trump au considerat atitudinea lui Trump de la întâlnirea de la Helsinki drept "o predare" în faţa lui Putin.

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat drept "reuşite" şi "utile" discuţiile purtate cu omologul său american Donald Trump, în conferinţa de presă comună de după întâlnirea celor doi lideri desfăşurată la Helsinki. Potrivit lui Putin, întâlnirea a marcat primii paşi spre reinstalarea încrederii "la un nivel acceptabil şi revenirea la nivelul anterior de interacţiune în toate problemele de interes comun".

Putin a subliniat că "negocierile cu (preşedintele Trump) au avut loc într-o atmosferă deschisă şi constructivă", menţionând însă că "este clar pentru toată lumea că relaţiile internaţionale trec printr-o perioadă dificilă", "războiul rece s-a încheiat de mult, situaţia de pe plan mondial s-a schimbat drastic, iar Rusia şi SUA se confruntă azi cu provocări total diferite".

Trump a spus  că dialogul a fost direct, deschis și foarte productiv.

Războiul Rece s-a încheiat de multă vreme, epoca confruntării ideologice a celor două țări a fost depășită, situația în lume s-a schimbat cardinal, a menționat Putin.
În această ordine de idei, atmosfera tensionată între Rusia-SUA nu este una justificată.

”Este evident pentru toți că relațiile bilaterale trec printr-o perioadă dificilă, dat aceste dificultăți, atmosfera încordată care s-a creat, nu au un substrat obiectiv”, a spus liderul rus  la conferința de presă comună.

Donald Trump a declarat în această conferinţă că el îi face un compliment lui Putin atunci când afirmă că preşedintele rus este un ”concurent”.

 

UPDATE

Revenit la Washington, locatarul Casei Albe a întors-o ca la Ploieşti. Donald Trump a revenit asupra declaraţiilor sale, considerate prea conciliante faţă de liderul de la Kremlin.

El a spus că s-a exprimat prost la Helsinki, atunci când a declarat că nu are vreun motiv să nu creadă dezminţirile lui Putin cu privire la amestecul Moscovei în alegerile americane.

”Am acceptat concluziile serviciilor noastre de informaţii potrivit cărora Rusia s-a amestecat în alegerile din 2016”, a declarat Trump, insistând asupra ”respectului” său faţă de agenţiile federale.

Acest amestec al Moscovei ”nu a avut niciun impact” asupra rezultatului scrutinului, în care miliardarul republican a obţinut o victorie, a adăugat Trump.

Şeful statului american a declarat că a spus o frază-cheie în conferinţa sa de presă, uitând să pună particula negativă, ceea ce a dat un sens opus mesajului său.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră