Până unde se mai deschide Ucraina? Armata ar putea primi cetățeni străini în rândurile sale

15 Mai 2015
Până unde se mai deschide Ucraina? Armata ar putea primi cetățeni străini în rândurile sale
După economie și Guvern (căci trei miniștri nu sunt, de fapt, ucraineni), acum autoritățile de la Kiev doresc să deschidă oficial accesul la posturile din Armată și pentru cetățenii străini. Parlamentul Ucrainei şi-a dat marţi acordul de principiu pentru aprobarea unui proiect de lege care ar permite luptătorilor străini să servească în Armata ucraineană, potrivit rtl.be.
Rada a votat în cadrul primei lecturi a proiectului, iar, dacă va fi adoptată şi în a doua şi în a treia lectură, legea le va permite cetăţenilor străini să se înroleze doar ca soldaţi sau ofiţeri inferiori în Armata ucraineană.

Proiectul de lege a fost motivat de conflictul continuu dintre separatiştii proruşi şi Guvernul ucrainean. Străinii s-au alăturat luptei de ambele părţi, chiar dacă legea actuală a Ucrainei interzice acest lucru, scrie Sputnik. Noua legislaţie va schimba situaţia şi va reduce de asemenea presiunea existentă în privinţa eforturilor Ucrainei pentru recrutare militară.

“Există motive să sperăm ca, după ce străinii şi persoanele care nu deţin cetăţenie [ucraineană] primesc posibilitatea legală de a servi în forţele armate, ţara noastră va organiza câteva unităţi pregătite de luptă, experimentate şi motivate, de până la 1.000 de oameni”, conform unei note ataşate proiectului de lege. Legislaţia a avut nevoie de 226 de voturi pentru a fi adoptată marţi şi a obţinut 257, conform Sputnik.

Conceptul din spatele proiectul de lege nu este nou. În luna ianuarie, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite luptătorilor străini cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani să semneze contracte de 5 ani cu Armata rusă, pompierii şi Ministerul de Interne, potrivit Moscow Times. Străinii trebuie să vorbească limba rusă şi trebuie să aibă un cazier curat.

La acea vreme, expertul militar Alexander Golts a declarat pentru BBC News că în armata rusă existau deja aproximativ 300 de străini. În general, conflictul ucrainean a atras un număr mic de cetăţeni din ţări precum Franţa, Spania, Germania, Polonia şi Suedia. (M.C)
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră