Armata a hotărât DESECRETIZAREA uneia dintre operațiunile istorice care au schimbat lumea

10 Apr 2018
Armata a hotărât DESECRETIZAREA uneia dintre operațiunile istorice care au schimbat lumea

La finalul lunii martie, cenzorul armatei israeliene IDF a decis desecretizarea uneia dintre cele mai sensibile și complicate operațiuni militare ale Israelului: distrugerea unui reactor nuclear construit în Siria, scrie qmagazine.ro.

Primele informații despre existența unui reactor nuclear construit în Siria, la Deir ez-Zor, cu ajutorul Coreei de Nord, au fost descoperite de Mossad (serviciul israelian de informații externe – n.r.), în 2006. Au fost prezentate urgent prim-ministrului de la acea vreme, Ehud Olmert, și celor mai importanți oficiali din comanda militară. Ce a urmat?

În noaptea de 5 spre 6 septembrie 2007, Olmert a sosit în „arena” sediului IDF Kirya din Tel Aviv. Lângă el erau Ministrul Apărării Ehud Barak, Ministrul de Externe Tzipi Livni și reprezentanți ai diferitelor servicii de securitate.

Înainte de miezul nopții, patru avioane F-15 și patru F-16 au decolat de la baza aeriană Ramat David, din nordul Israelului. Ținta marcată pe computerele lor era o clădire pătrată și izolată din deșertul nord-estic sirian. Avioanele au zburat spre nord, de-a lungul Mării Mediterane, și apoi au virat spre est, la granița dintre Siria și Turcia.

Între orele 00.40 și 00.53, piloții au repetat numele de cod „Arizona” înainte ca 24 de tone de muniție să cadă asupra Al-Kibarului – un reactor nuclear care fusese construit în secret de Președintele Siriei, Bashar al-Assad, în zona Deir ez-Zor, cu ajutorul și sub îndrumarea Coreei de Nord. Reactorul a fost bombardat. Toți piloții s-au întors la sol în siguranță. Programul nuclear sirian era distrus. Privind înapoi la acel moment, acum, că avem acces la mărturiile oficiale, lumea răsuflă ușurată. Ce ar fi fost Orientul Mijlociu cu acest reactor funcțional?

Continuarea articolului, AICI. CREDIT FOTO: qmagazine.ro

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră